Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: aparapunova Категория: Новини
Прочетен: 46934 Постинги: 40 Коментари: 13
Постинги в блога от Юни, 2014 г.
2 3  >  >>
БРЮКСЕЛ НЕ ДАВА ПАРИ, А РАЗРЕШИ
спасяването на банките да стане с цената на
ИЗПРАЗВАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ
* Правителството и БНБ ще вземат 3.3 милиарда от тези източници


Днес сутринта на пожар и по свръхспешна молба ЕК разреши на българското правителство да ползва 3.3 милиарда кредитна линия, за да спаси банковата система.
ВЪОБЩЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ, както посочиха родните медии!
СТАВА ДУМА ЗА НАШИ, РОДНИ ПАРИ!
Става дума за разрешено изключение от евродирективите, според които държавната помощ и държавното субсидиране не е разрешено за частни структури, понеже нарушава конкуренцията.
Новината потвърди всичко, което съм написал в по-долния пост на стената си във "Фейсбук" и данните от официалните документи, които цитирах: парите на банковата система свършиха, бюджетът няма пари да помогне, валутата в страната и БНБ е повече от кът - няма и 400 млн.евро (долния ми пост и факсимилетата от документите).
Затова ще се посегне на стабилността на лева!

Парите се дават по документи от Фискалния резерв, чийто пари са в пасива на Валутния борд. Но валутата от тях се води в неговия актив. 3.3 милиарда ще дойдат от там.
Скритият смисъл на операцията - навремето при Виденов изгребаха валутните резерви, сега ще изгребат Валутния борд, за да натъпчат с парите му Цеко Миневци, Цветан Василевци и сие.
Навремето при Виденов наляха маса пари от валутния резерв в банките, за да спасяват системата, после фалираха повечето, нагло отмъквайки парите, а "по-почтените" трезори вместо директно да ги крадат, откраднаха чрез хиперинфлацията - и те като кредитните милионери погасиха заемите си, оформени в левове с нищожни количества валута.
Сега ще се случи същото. И затова парите ще бъдат оформени не като валутни заеми, а като левови - 3.3 милиарда, но ще се раздадат 1.7 милиарда евро. После, след хиперинфлацията ще ги погасят с няколко десетки милиони евро.
Чака ни хиперинфлация, фалирали трезори (ненужни след отмъкването на парите), блокирани спестявания, умряла икономика.

И още едно пояснение:
във фискалния резерв освен парите на държавата са парите на здравното, социалното, Сребърния фонд за пенсионерите, повечето осигурителни фондове от втория стълб и т.н. Е, от днес ги няма като предястие преди основното опоскване на българина.
И последно - до днес БНБ трябваше да е публикувала седмичните данни за баланса на Валутния борд - т.е парите му до 27 юни. Е, още ги няма и и е ясно защо е закъснението.

Григор Лилов
въпросните таблици
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=607140302735246&set=pcb.607140779401865&type=1&theater
Категория: Новини
Прочетен: 1474 Коментари: 0 Гласове: 4
Потъва презокеански кораб. Наш сънародник по чудо се спасява на необитаем остров.
Минават години, но той някак си оцелява до деня, когато към острова се приближава кораб под български флаг. Нещастникът пали огън, за да го забележат, тича по брега, маха отчаяно ръце.
От кораба се отделя спасителна лодка с един моряк.
- Капитанът ви изпраща новите вестници - казва морякът. - Моли ви да ги прочетете и да решите струва ли си да се връщате...

Категория: Забавление
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове: 1
Георги Ганев: Няма банка в света като ПИБ, която да удържи за 4 часа да изтеглят 800 млн.
Проблемът е защо прокуратурата не се самоарестува, предложи Румен Леонидов

Икономистът Георги Ганев е категоричен, че няма банка в света, която може да удържи на удара от трезорите й да бъдат изтеглени 800 млн.  само за няколко часа. " Това е световен рекорд!800 млн. лева са около 14 % от всичките срочни депозити. ПИБ  няма да работи в събота и неделя, но ще работи в понеделник., а дотогава тя има нужда да набере кешова наличност и да я изпрати по клоновете, за да могат да бъдат обслужени всички хора, затова всички да бъдат спокойни"

Атаката обаче не е била единствено срещу ПИБ. Тайнствени СМС за фалити са получили и вложители от други банки. 

"Няма никакво основание за притеснение. 11 млрд са готови в трезорите на БНБ, към тях от понеделник ще се прибавят още 3 млрд. от пласирани еврооблигации. Банковата ни система има високи ликвидни наличности. За психозата на хората, които обградиха банковите офиси на ПИБ голямо влияние изигра и изявлението на соц. депутата Антон Кутев, че втора банка се очаква да обяви фалит. 

Кои са сценаристите, които искат да подпалят банковия сектор у нас?

"Дори да не са едни и същи организаторите, тези, които участваха в атаката срещу КТБ, най-малкото те отвориха мястото за действие на тези, които участват в сегашната атака", смята икономистът. 

Държавата след като не успя да се справи с КТБ, някои реши да се прикачи към тази ситуация. Проблемът е защо прокуратурата не се самоарестува. Няма първо разследване, а направо арестуване. Кой вярва, че Йовчев ще разследва? Кой вярва на Иван Искров днес?

Знаем, че Пеевски има много да връща на КТБ, но той няма да ги върне, коментира от своя страна  писателят - бунтар Румен Леонидов.

Проблемът е политическата безтегловност, която отваря врати за хищнически проекти, изпадането в безтегловност на коалицията след изборите. Българската държава се остави да бъде завладяна от олигархичните кръгове. Антон Кутев допринесе за паниката днес с изказванията си вчера, продължи да анализира ситуацията Ганев.

България е близо до точката на незавръщане. Олигархията е другото лице на политиката. Една част от олигархията са хора с къс хоризонт, с мисъл вземи и бягай. Те знаят, че могат да бъдат фактор само тук и сега. Олигарсите са готови да продадат страната на всеки, коментира социологът Иво Христов.

Повтаря се нещо много важно - колкото пъти БСП се качва на власт толкова пъти хората излизат с камъни. ДПС смазва бившите си партньори , а утре ще се прегърне с ГЕРБ. Свалиха едно правителство, после ще свалят следващото, убеден е Леонидов.

Тя е длъжна да сменя партньорите си, за да покаже, че може да танцува, допълни го социологът.
http://www.faktor.bg/novini/balgariya/23390-georgi-ganev-nyama-banka-v-sveta-kato-pib-koyato-da-udarzhi-za-4-chasa-da-izteglyat-800-mln.html


Категория: Новини
Прочетен: 940 Коментари: 1 Гласове: 0
Един човек чакал на опашка пред банката, чакал, накрая му писнало и казал:
- Е, не, отивам на тия политиците и ще им ***!!!
Връща се след около час, нарежда се пак мълчаливо, а човекът зад него, който му пази реда, го пита:
- Какво стана, *** ли ги?
- Нееее, там опашката беше по-дълга....
Категория: Забавление
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове: 3

Генно модифицирани храни; пилешко със съдържание на белина; химикали свързани с рак на гърдата, аутизъм и безплодие; телешко, третирано с хормони; горива, неотговарящи на изискванията за безопасност. И на етикетите на всички тях липсват обозначения за опасани съставки.

Това са само част от американските стоки и правила, които ще стъпят на европейския пазар след предстоящото подписване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.  

В поредица от материали РЕПОРТЕР ще запознае читателя с някои от основните опасности, които ТПТИ крие за европейските потребители и в частност – българските, както и за рисковете, които споразумението носи за отделните държави членки на ЕС. 

Американските храни, съдържащи генномодифицирани организми, които се внасят в ЕС, вече ще стоят на щандовете в България и останалите европейски страни без етикети, обозначаващи наличието на ГМО. Това е заложено в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои да подпишат САЩ и ЕС с цел създаване на най-големия в света свободен пазар. 

В момента, съгласно Регламент на ЕС (№ 1829/2003), когато ГМО се използват в храни и суровини в количество над 0,9%, това задължително се обозначава на етикета. Така се гарантира правото на информираност и на свободен избор на европейския потребител, обясниха пред РЕПОРТЕР от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В САЩ такова изискване към етикетите обаче няма. 

Въпреки това досега американските производители бяха длъжни да се съобразяват с изискванията на ЕС. Така на етикетите на техните стоки биваше обозначавано съдържанието на ГМО при внасянето им на европейска територия.  

Според клауза, заложена в ТПТИ, корпорации като Монсанто - един от най-големите производители на генномодифицирани организми в света, вече ще могат да поискат премахване на задължителното етикетиране. Ще могат и да съдят европейските държави и отделни фермери в случай, че са информирали потребителя за съдържанието на стоката им и са поставили на продуктите обозначение „ГМО”. Основанията, на базата на които американските корпорации ще могат да съдят цели страни от ЕС, са „пропуснати ползи” и „ограничаване на свободния пазар”.

За да се гарантира правото на корпорациите, с подписването на ТПТИ започва да функционира и специално създаден трибунал от европейски и американски представители. Той ще се занимава с въпроси, свързани със стокообмена между ЕС и САЩ. Неговите решения и правомощия обаче ще стоят над европейското законодателство и това може да се окаже голям проблем, особено за малки и уязвими държави като България, обясни пред вестника Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”. 

Много малък кръг от хора в Европейския съюз ще взима решения относно „синхронизирането” между двете преговарящи страни на изискванията им към стоките, което е много опасно. Това заяви проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

По думите й ПТПИ ще позволи на американските корпорации да стъпят здраво на европейския пазар, а заради отстъпките от строгите изисквания към ГМО, които ЕС прави в името на преговорите, губим най-важното за следващото поколение – почвата, природата и здравето.   

Според Пол Мърфи, член на Европарламента „американският агробизнес отдавна се стреми да изнася в Европа продукти с генетично модифицирани организми. И явно ще получи тази възможност”.

 

image

Корпорацията води до фалит фермери от цял свят

Ефектът „Монсанто”

Най-големите страхове сред потребителските организации и неправителствени формации в ЕС са свързани с възможността компании като Монсанто да съдят европейски държави и ферми, принуждавайки ги по този начин да продават на потребителите стоки, на които няма обозначение за токсичните вещества, които съдържат. 

Един от многото примери в това отношение е мандра Оукхърст в САЩ, срещу която Монсанто заведе дело. Причината – обозначение на етикетите, че млякото не съдържа синтетичния стероид rBGH. Той е забранен поради здравословни причини във всяка страна с изключение на САЩ, а Монсанто е производител №1 на rBGH. Според Монсанто Оукхърст няма право да информира своите клиенти, че млечните й продукти не съдържат химикала на Монсанто. Под силния натиск на транснационалната корпорация, собствениците на фермата бяха принудени да подпишат извънсъдебно споразумение, оставяйки много други мандри уязвими на подобни атаки от Мосанто.

ГМ култури на компанията причиняват икономическа катастрофа на фермерите от цял свят, вкл. САЩ. В Индия дори се стига до масови самоубийства – над 100 земеделци слагат край на живота си заради деформирани и провалени реколти памук.

 

image

Позиция на МОСВ

ГМО крие рискове


„България счита, че отглеждането на генномодифицирани култури крие потенциални рискове от настъпване на неблагоприятни последствия. Същевременно българските селскостопански производители могат да претърпят значими загуби, което може да се отрази негативно на икономиката на страната”. Това е позицията на България по въпроса за ГМО, заявиха пред РЕПОРТЕР от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

Тази позиция обаче сериозно се разминава със становището, предоставено на вестника от Националния център по обществено здраве и анализи, според което „Във връзка с оценката на здравния риск от ГМО се извършава постоянно наблюдение  за евентуални неблагоприятни ефекти върху здравето на потребителите от употреба на генетично модифицирани храни и хранителни съставки. Към момента няма научно обосновани данни за отрицателни въздействия върху здравето на човека”

От МОСВ обаче са категорични, че България няма да се откаже от политиката си на пълна забрана за отглеждане на ГМО на територията на страната, тъй като тази политика е продиктувана от „научна информация, както за потенциалните рискове от ГМО за здравето на хората, животните и околната среда, така и от риска върху земеделието и за загуби за селскостопанските производители”. 

http://www.reporterbg.com/index.php?id=77909


Категория: Новини
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове: 0
image
Категория: Новини
Прочетен: 893 Коментари: 1 Гласове: 2
Валутният борд е като Титаник – свири оркестърът, докато корабът потъва. ИЗГЪРМЯ КОРПОРАТИВНА,КАКВО ОЩЕ ЩЕ ГЪРМИ

• вложителите ще пият една студена вода
• театърът „Пеевски-Василев”
• илюзията „финансова стабилност”
• предстои поредното голямо ограбване на нацията.

А най-голямата илюзия е родния непотопяем „Титаник” - Валутния борд. ......практически почти всички медии и сайтове закриха форумите си за коментари, свързани с фалита на четвъртата по големина финансова институция у нас. Някой ги уплаши да разискват фактите чрез санкциите в Закона – глоби до 20 000 лв. за журналист и до 150 000 лв. за издател....... Борда не е гаранция срещу фалита на банки – за тези години от неговото действие у нас бяха затворени Кредитна банка, Балканска универсална банка и Международната банка за търговия и развитие (една полезна бележка: тя фалира 2005 г., а изплащането на влоговете приключи през юли 2010 г.) ...........
Но както се случи в Кипър, както стана в Аржентина при падането на Борда им и т.н., ще бъдат наложени ограничения върху тегленето на средства от депозитите. Моята оценка е до 250 евро месечно и поне със забрана за повече в рамките на година.
ЩЕ ПИЯТ ЛИ ВЛОЖИТЕЛИТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА?
* Да, ще пият – и то ледена.
А.
Само глупаци или неграмотни в тази материя хора могат да хранят илюзиите, че след три месеца ще им се платят влоговете или ще си ги вземат още по-рано. Виж по-нагоре в поста ми случаят с Международната банка зае търговия и развитие (срок на изплащане 2005-2010)
Вземането няма как да стане. Ето какво казва законът:
(2) В случаите по ал. 1 БНБ може:
1. да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер;
2. да спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията й;
Т.е. това направи и УС на БНБ – спря изплащането на лихви и главници по депозитите. Ако накрая на банката й отнемат лиценза ( а това тепърва предстои и то някога):
* изплащането започва до 20 дни от датата на решението за лиценза, но закона и наредбите не са посочили краен срок – т.е. може да се точи и години.
* за този период лихвите се начисляват по средна величина – т.е. според показателите на БНБ (много, много ниски)
* покриват се влогове до 100 000 евро равностойност (равни на внесената сума + лихвите върху нея). Казвам равностойност, понеже валутните депозити се изплащат по левова равностойност СПОРЕД ФИКСИНГА НА БНБ В ДЕНЯ НА ИЗПЛАЩАНЕТО.
Т.е. огромна заблуда е, че Фондът ви гарантира валутния депозит – ако се смени валутното съотношение, ако падне Борда, ако настъпи хиперинфлация, ще получите жалки стотинки срещу доларите, еврото, лирите или швейцарските франкове. То при хиперинфлация и левовата ви сума също ще се стопи – от пари за една лека кола количеството им ще е достатъчно, когато ви се изплати някога да стигне за един хляб, може би дори черен вместо бял.
Това обаче е оптимистичния сценарий.

Б.
Истината за „гарантираните” влогове:
Към днешна дата Фондът за гарантиране на влоговете има 2,10704 млрд. лева. От тях 917,82 млн. лв. са в държавни ценни книги (ДЦК) на бюджета и 1,1892 млрд. депозити в БНБ.
В Корпоративна банка депозитите на граждани са 4,449 млрд лв., на фирмите - 1,853 млрд. или общо 6.302 млрд. От тях 4.26 млрд. са под 195 583 лв. или съответно 100 000 евро.
* вижда се, че Фондът няма парите – само 2.1 млрд. стоят срещу 4.2 млрд. гарантирани и „защитени” от закона влогове. Т.е. евентуалното им изплащане ще се точи на порцийки през годините (кой както се уреди и каквито подкупи или връзки извади)
* но парите дори не са и 2.1 млрд., а всъщност много по-малко. Причината – така наречената ликвидност (платежоспособност в даден момент) и не могат да се извадят накуп.
--- например облигациите на бюджета трябва да бъдат изкупени предсрочно от него, а не на падежа – т.нар. обратно изкупуване. Т.е. държавната хазна на МФ трябва да задели за целта близо милиард, а тя е в остър недостиг на пари, на червено и затова търси назаем от чужбина 3 млрд., които не й достигат.
--- депозитите в БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете са част от фискалния резерв на държавата. Следователно той ще намалее с 1.2 млрд. лв. от сегашните 4,6111 млрд. (последни данни от края на април). Соча сумата му по сметка в БНБ, понеже ако правителството изтегли от търговските банки другите 495 млн., които е вложило в тях, още няколко трезора мигом ще отгърмят като Корпоративна банка. Накратко - държавата се запътва към фалит, ако възмезди вложителите чрез фонда. Та затова засега спря операциите на банката, не я обяви във фалит, не й отне лиценза и според мен ще точи до второ пришествие окончателното си решение.

------------------------------------------------------------------------------------------------
БЕЛЕЖКА: Всъщност възниква въпросът има ли въобще фискален резерв държавата или и тя също е в технически фалит? Според сменената методика в него вече се пишат и вземания от ЕС (т.е. очаквани от Брюксел пари), но всички вече знаем, че Брюксел спря две от програмите и е на път да спре още две. Т.е. част от вписаните пари никога не ги е имало, няма ги и в момента, нито пък има шанс да дойдат скоро.
А какво е Фискалният резерв? За да добиете представа за него, трябва да видите така наречената му Единна сметка.
В нея са събрани накуп парите на:
правителството,
министерствата,
агенциите,
комитетите,
парламента,
президенството,
Сребърния пенсионен фонд,
Здравния фонд,
селскостопанските фондове,
фонд радиоактивни отпадъци,
международен фонд Козлодуй,
средствата от Европейския съюз,
парите на цялото пенсионно осигуряване,
на здравното осигуряване,
на професионалните осигурителни фондове,
на учителския пенсионен фонд,
на всички държавни обединения, предприятия и структури (летища, пристанища, железници),
на всички държавни ВУЗ,
на съдебната система и т.н., и т.н.
Ако се сметнат парите само на Сребърния фонд за пенсионерите (2,332 млрд), на онзи за Козлодуй (между 1.2 и 1.6 млрд. по различните методики), на фонда за радиоактивни отпадъци (около 0,4 млрд.) – само те правят 4 млрд. Т.е. републиканският бюджет е в постоянно състояние на лоша ликвидност или по-просто казано – в нещо като фалит. А освен това след като Дянков опоска и затри Здравния фонд, сега е опоскан и Сребърния пенсионен заедно с проф. осигурителни фондове, както се вижда от наличните пари във Фискалния резерв. Т.е. или парите на последните три фонда ги има, ама всичко друго е опоскано, или фондовете са опоскани, за да има нещо за текущите нужди.
----------------------------------------------------------------------------------------------

В.
Покупката на Корпоративна – мит!
Акционери (формално се водят такива) в Корпоративна банка са Държавния главен резервен фонд на Оман (държава от Близкия и Среден Изток, която не си знае мънитата от петрол) и руската държавна ВТБбанк (наричат я банката на Путин). Фонда на Оман е популярен в международните финансови среди като интерфейс (магистрала) за пренос на капитал – не участва пряко, а всъщност акционер е фирмата Bulgarian Acquisition Company II, регистрирана в Люксебург. Тя има 30% от капитала.
Руската ВТБ (у нас се представлява от братята Милен и Георги Велчеви – за тях виж книгата ми „BG милиардери”) има 9.9% от капитала. Май изначало е нямала доверие на Цветан Василев (за него виж в същата книга за родните милиардери) и затова е заковала с една десета от процента под онзи размер, в който при проблеми с банката акционерът се лишава от право да участва в управлението й.
Така или иначе, в Надзорния съвет няма руснаци, но има двама араби - Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди (геолог и геофизик, един от големите финансисти от онзи регион на света) и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями.
Възниква въпросът при наличието на такива именити и световно известни колеги в ръководството и с акционер банката на Путин как Цветан Василев си е въртял далаверата (1.2 млрд. на първи прочит - раздадени извън правилата на свързани с него фирми). Не го ли е страх, че ако парите изгорят (както се случи) и той е пътник към един по-добър свят. Знаем, че и в Москва, и в Близкия Изток не си поплюват при такива минавки.
Накратко – никой няма да купува банката и да я възстановява като финансова институция. Далаверата е била замислена отдавна и в пълно съгласие на акционерите. Спестяванията за над 6 млрд. са източени, при покупка трябва да се възстановят, а дори най-голямата Булбанк не струва тези пари. То и цялата България не струва толкова.

КОЙ ОСВЕН ШАРАНИТЕ ГОРИ?

Горят банки. Вкл. тази за развитието. Според отчетите привлечените средства от тях са 118.969 млн.
Горят пряко 130 млн. на държавата. Поне за толкова призна финансовият министър Чобанов. Не уточни какви пари. Затова ще го направя аз - става дума за пари на бюджета, т.е. за част от фискалния резерв, от онези почти 500 млн, с които той спасяваше закъсалата банкова система у нас.
Гори отново държавата, защото на нейните институции и фирми не се гарантират милионните им разплащателни сметки и влогове.
Засега икономическият му колега Драгомир Стойнев мълчи за парите на подведомствените му фирми и особено онези от енергетиката.
В КТБ до края на м.г. бяха 96% от средствата на "Булгартрансгаз", 90,85 на сто от парите на "Булгаргаз", 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и 88,20% от сметките на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Там бяха и 53.49% от парите на АЕЦ „Козлодуй” и 40.49% от парите на НЕК. Там са ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток
Сумата на енергетиката беше достигнала над 880 млн.лв., държавните вложения - над 1.2 млрд. и дори и да е спазена условието в една банка да се държи не повече от една четвърт от финансовите средства на дадена институция, държавата ще изгори още с 220 млн.-300 млн.
Освен МФ и енергетиката в Корпоративна са пари на социалното осигуряване (всички инвалидни пенсии се изплащат чрез банката) "Северноцентрално държавно предприятие", Държавно горско стопанство "Болярка", гр. Велико Търново, Държавния резерв, БДЖ, летище София, Ръководство въздушно движение, Спортния тотализатор, отсядат постъпления от НАП и митниците, на военното дружество „Терем”, на държавното „Снабдяване и търговия” и т.н., и т.н.
КТБ е обслужаваща банка на общините Харманли, Казанлък, Сливен, Раковски, Дупница, Сунгурларе, Айтос, Михалково, Гоце Делчев и Белица.
Банката е популярна в съдебната система и има няколко съдилища, които са избрали за обслужваща банка КТБ. Това е Районният съд в Раднево, Окръжния съд и Административният съд в Стара Загора, Варненския окръжен съд, Окръжен съд-Габрово и др. Сметки имат и различните прокуратури. Националното следствие доскоро е държало парите си там, но преди два месеца ги е изтеглило.
По официална информация сметките и депозитите на фирмите са за 1.853 млрд. лв.. От тях над 1 млрд. са държавни и изгарят!
Горят и някои популярни личности. Например Христо Михаловски – виден седесар и управленец на Иван Костов и зет на тъмносиньото гуру Йордан Соколов. Гори съпругата на депутата от БСП Кирил Добрев с влог, посочен за 205 хил. лв. Изгаря депозит и постоянният ни представител в НАТО Иван Найденов за 31 хил. лв. Сред изгорелите са доскорошният културен министър Вежди Рашидов. Ако се доверим на собствените му думи, с малка за иначе милиардното му състояние сума го отнася енергийния олигарх Богомил Манчев. Но като се присетя за жената, с която живее и с каква позиция е тя, мисля си, че е възможно това да е блъф. (за него и Нели Беширова виж в „BG милиардери”.)
Но не гори Ахмед Доган, понеже овреме е изтеглил парите си оттам (милионният хонорар-влог на видния хидроенергиен консултант беше вложен там на 12% годишна лихва – виж книгата ми „Политиците.Парите им. Мръсните им тайни”), не гори енергийния олигарх Христо Ковачки, понеже навреме се е усетил (или са му подсказали) и т.н.

ЩЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕ ЛИ ФАЛИТА НА КОРПОРАТИВНА В ДРУГИ?

Какво се случи и сбъдна от юни м.г., когато излезе прогнозата ми до сегашния юни?
**** Рейтингите на банките в България бяха смъкнати надолу (на 7 пъти, вкл. и на втората по големина банка, вкл. и на четвъртата по големина – Корпоративна, а третата по големина е с още по-нисък рейтинг).
**** Рейтингът на правителството също падна – само едно стъпало над онова, което в Лондонското Сити и Уолстрийт наричат боклук, бяха спрени част от парите от ЕС, облигационният заем за 1.5 млрд. беше отложен от март за април, от април – за май, от май отложен за края на юни-началото на юли поради липса на интерес. Една от банките, избрани за фискален агент по този заем – световната „Ситибанк” започна да редуцира дейността си у нас, като изнася офиса си в Унгария (другите две никога не са имали клонове у нас), което директно показва как инвеститорите и световните финансови центрове оценяват перспективите и пред страната, и пред самия заем.
**** Рейтинговите агенции дадоха на Корпоративна банка тогава В1 - четири стъпки под инвестиционен клас, като с този рейтинг тя стана с втората най-ниска оценка сред българските банки след ОББ (ОББ според тях е клатеща се и нестабилна, а според мен е в ... - не знам как да го изкажа, че да си спестя 20 000 лв. глоба от държавата)
Всички експерти знаят, че при лоши кредити над 12% (у нас – официално 17%, неофициално – 25%) финансовата система е в опасност. Спирането на работата на Корпоративна банка е само полъх на наближаващото и всепомитащо икономическо-финансово цунами, което ще ни залее и отнесе.
Високата капиталова адекватност (гаранция срещу опасностите) от 16% за родните банки спрямо тези в ЕС е мит. Такава е капиталовата адекватност и в Европа. Давам една справка, която направих.
http://www.eba.europa.eu/supervisory-convergence/supervisory-disclosure/aggregate-statistical-data
При това има така нар. Капитал от Първи и Втори ред, а според основния от първи ред тя у нас е нормалните 8% (недостатъчно според мен за лошите и рисковите кредити).
Ето какво отбелязва при стрес-тестовете за устойчивост на банково-финансовата система Европейската централна банка „при екстремни сценарии проблемни могат да се окажат три институции, където нивото на неподсигурени кредити надхвърля това на целия собствен капитал.”.
А в България – при това не размерът на неподсигурените кредити, а на лошите, което е много, много по-зле, надхвърля собствения капитал на 21 банки (вкл. големите) от всичките 26!
Само глупаци могат да вярват на елейните слова, че крахът ще ни се размине.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Същите слова се лееха и през 1996 г., когато започна кризата при Виденов и всичко завърши с фалит на 17 банки, изгорели спестявания, долар за 3050 лева и разпердушинена икономика. Напомням, че тогава, в края на март 1996 г. БНБ затвори ПЧБ и в рамките на 5 месеца трезорите хлопнаха кепенци и спряха да работят.
Ето ви едно напомняне от онези дни:
„Кризисната обстановка принуди правителството да направи популистки ход, като с пари от бюджета изцяло покрива депозитите на гражданите. В противен случай кабинетът Виденов сигурно щеше да се разклати сериозно, а дори и да падне.
100% се гарантират депозитите на гражданите
"Хората още не могат да преценят риска, който поемат, когато избират къде да влагат парите си", обясни финансовият министър Димитър Костов. "Фирмите имат по-голяма възможност да преценят риска и затова ще си поделим отговорността с тях наполовина.(гарантират им 50% от парите на депозит) Финансовите институции имат пълна представа за риска и затова няма да получат нищо от държавата", обясни той. "Особено важно е да има висока степен на гарантираност на депозитите. Иначе ще се подрони доверието в банковата система за 10 години", заяви управителят на БНБ Любомир Филипов.
Колко ги гарантираха във фалиралите 17 банки и помитащия хиперинфационен шок, видяхме всички
-------------------------------------------------------------------------------

А ето ви и например съобщението на БНБ от онзи ден – 17 юни:
„По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално...”
http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140617_BG
Само два и половина дни по-късно, на 20 юни в 11:40 сутринта „нормалното функциониране”, „високата ликвидност и капиталова адекватност, включително и КТБ” се оказаха поредния мит.
* * * * * * * * * * * *
Възниква и проблема може ли въобще да се вярва на финансовата информация на БНБ. Според мен – не.Именно отговарящият за сигурността на банковата система – подуправителят Цветан Гунев, шеф на „Банков надзор” се оказа клиент на Темида. Оказа се, че системно е скривана и подправяна информацията за капиталовата адекватност на Корпоративна банка, за дела на лошите кредити, за дела на заемите към свързани лица като част от общите, за стабилността й. И затова му се търси отговорност (проформа според мен). Всъщност се питам възможно ли е един бивш счетоводител на „Софстрой”, завършил висшето си образование по счетоводство на 32 години (!- справка от официалния сайт на БНБ), да е един ръководителите на централната банка и отговарящ пряко за стабилността на финансовата система у нас?!. Но в България всичко е възможно – вкл. и невъзможното дори.

Вие вярвате ли, че само един-единствен трезор е ползвал такава „екстра” като укриване на действителните данни за дереджетото му?! А останалите са света вода ненапита, чисти като агнец! Аз не вярвам, още повече като гледам данни от вътрешната информация, с която разполагам........... Смешно да се твърди, че банка, която едва ли не крепи държавата, може да клекне за 2 дена под натиска на баба Пенка и чичко Марин с влоговете им от 500-600-1000 лв. Но това е добро оправдание за предварително замисления сценарий, по който бяха изпомпани почти 6 млрд. лева и накрая спуснаха завесата, оправдавайки се с паниката на тълпата.......................... Новината идва след полетялия надолу през няколко стъпала наведнъж рейтинг на Корпоративна банка - смъкнат от Мудис преди седем дни и след серия понижени рейтинги на банки в България в последно време (от ДСК до Райфайзен). Но изглежда решаващият фактор е друг: отчита се "съществуващата УМЕРЕНА вероятност за подкрепа от държавата в случай на нужда", сочат от Fitch. Тъй като ПИБ е сред системно важните банки (трета по размер на активите, 6.7 млрд. лв. към края на юни 2013 г.), разполага с имплицитната подкрепа на държавата, отбелязват експертите. Парадокс от експертите - тенденцията е минус, но евентуален крах ще бъде избегнат, понеже държавата ще налее пари, но и това не е сигурно, понеже вероятността за подобна крачка е "умерена". Азбуката е, че структуроопределящите банки се крепят на всяка цена, защото иначе всичко отива по дяволите заедно Борд, лев и икономика..............................................................................
Накратко – единствената стабилна финансова институция у нас с възможно най-висока и безпроблемна капиталова адекватност се очертава Бурканбанк. С неудобството – без лихви, но с удобството да си опазиш парите от рисковете.

СЦЕНАРИЯТ
При фалита на Корпоративна банка е ясен.
Ние сме страна на илюзиите, на парадоксите (виж началото на поста).
Същият парадокс е войната Цветан Василев-Делян Пеевски и фалита на Корпоративна. Този фалит е типичен пиратски маньовър по ограбване на спестявания, маскиран като война между пиратите, които иначе си задигат чуждите парички в мир и сговор. Нещо като правителството – дето му искат оставката, ама гласуват за него, като Южен поток – дето е спрян, ама не е спрян, като изборите – дето са решени, ама дори датата не е определена. Нещо като поредния театър, на който да ръкопляскаме.
Защото няма луд, който да прецака влиятелни арабски шейхове – световни мултимилиардери, вързани със Ситито и Уолстрийт и банката на Путин. Без сговор (вкл. и с тях) нито Пеевски нямаше да посмее да напада Цветан Василев и Корпоративна, нито пък Цветан Василев щеше да изпразни трезора.
Изпразването на трезора обаче наред с джобовете на граждани и малки и средни частни фирми изгреба и остатъците от брашнянения и вече изпразнен чувал на държавата - от енергетиката, та чак до изпадналото в технически фалит БДЖ.

********************За сценария пред страната*****************************
Валутния борд се крепи именно на пари. А не на едните голи думи. А парите са кът – инвеститорите бягат, капиталовложенията у нас се изпаряват, износът спада, дефицитите растат, заемите, които се взимат, все не стигат да запълнят дупките.
Бордът е като триножник. Единият му стълб е банковата система (проблемна, несигурна и в опасност), вторият му – бюджета, който вече е в технически фалит, третия – реалната икономика. Ако един от тези три крака подаде, цялата му конструкция ще се катурне. Двата вече са поддали, а третият – бизнесът е на последни издихания.
Какво е бъдещето?
Дори само едни скрочмни и частични данни ще ви го посочат:
Справката за падежите сочи, че сумата в следващата година по всички държавни борчове и тези на частния бизнес – общо към чужбина, която трябва да платим, е над 5 млрд. евро. Ситуацията е следната: платим ли – ще фалираме, не платим ли – ще ни обяват във фалит.
Дори и ситуацията с иначе провъзгласения за най-нисък в Европа само държавен дълг (без този на фирмите и банките) е трагична. Защото освен сумата се броят и вноските – сумата може и да е ниска, ама доходите ви да не достигат за вноските.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ето някои данни според Бюлетина за държавния дълг на МФ (данни са към 31 март, а оттогава нещата са се влошили)
=====7 255 550 300 лв - вътрешен дълг. =============
- 1 956 821 915.91 лв. с падеж до година (26,97%)
- 3 078 529 992.29 лв. с падеж от 1 до 5 години (42.43%)
=====4 004 500 000 евро - външен дълг ============
- 788 085 600 евро с падеж до 1 година (19,68%)
- 1 180 526 600 евро с падеж от 1 до 5 години (29,48%)
------------------------------------------------------------------
..................Равносметка в лв.................
*** 3 498 183 374,96 - тези 3.5 млрд. милиарди са със срок на падеж до 1 година! До това време трябва да се платят. Това е 23.18% от общия държавен дълг. Т.е. за година трябва да се задели 4.5% от БВП за плащания.
Като разход от приходите на конс. бюджет това са 11.36%, като част от приходите на правителствения бюджет - 18.17% !!!!! Накратко – или плащаме, ама не остават пари за нищо друго – дори и за заплати. Или не плащаме, ама ни обявяват във фалит. И едното е тотална мизерия и нищета – ама такава, каквото не сме виждали от 1996-1997 г., и другото е.
И затова правителството иска да вземе тези 3.5 млрд. като заем от чужбина (у нас няма кой да ги даде и откъде). Сега обаче надали ще успее да плиръже някой.
*** 5 387 439 332,36 - тези 5,4 млрд. са с падеж от 1 до 5 години.
Те са 35.5% от общата сума на държавния дълг. Т. средногодишно ще се погасяват главници за 1,347 млрд. по досегашния дълг, без да се отчитат взиманите нови заеми, лихвите по старите и новите и новите емисии ДЦК.
** Става дума единствено за главници. Плащанията за лихви въобще не са включени в тази сметка. Не са включени и евентуално активирани държавни гаранции.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Личното ми мнение - ситуацията ни е като гръцката, а реално преструктуриране на остатъчния срок до падежите трудно ще има и ако се постигне, ще е срещу висок лихвен разход и същата непосилна за плащане цена.
Подобни таблици мога да ви посоча за банковата система, за социалното и здравно осигуряване, за платежния баланс на страната. Картината е абсолютно същата. България е фалирала, ама още не са ни го съобщили.
В онзи пост, излязъл година по-рано, го написах:
"Днес гледах редица справки от данните на Европейската централна банка, събирани за България. Няма как да дам огромния масив информация, но ето един:
Оценка на салдата (наличностите резерви и капитала) към края на периода във ВСИЧКИ парично-финансови институции
(Outstanding amounts at the end of the period (stocks), MFIs excluding ESCB reporting sector - Capital and reserves, All currencies combined - World not allocated (geographically) counterpart, Unspecified counterpart sector sector, denominated in Euro, data Neither seasonally nor working day adjusted (Balance Sheet Items )
ЗА ЮЛИ 2013 - 5611 млн. евро ИЛИ НЯМАТ ДОРИ 6 МЛРД. ЕВРО. В методиката се казва, че някои парични активи/пасиви на централната власт (Post Office, хазна) също са включени в този набор от данни.
За тези, които не са специалисти: е, това са парите, налични в България - на всички банки, на финансово-брокерски къщи, застрахователите, пенсионните и осигурителни фондове, фискалния резерв на правителството, на държавата и т.н.
Иначе у нас ще ви кажат, че влоговете са за над 20 млрд евро равностойност, фискалния резерв – оше 2.5 млрд. Бордът има 13 млрд. (преди година имаше почти 16 милиарда) и т.н. Вервайте им, ама после верващите ходят за зелен хайвер."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Преди година написах и това:
„НАКРАТКО без да го обявява официално, Брюксел е отрязал парите на това правителство точно както спряха навреметопарите на Тройната коалиция на Станишев.”
Е, поне това вече го знаем официално от месец насам чрез спрените две оперативни програми.”
В онзи пост за падането на Валутния борд, очаквания инфлационе шок и затваряне на банките (с ограничения за тегленето на депозити, както процедираха при Корпоративна сега) написах и следното:
Ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шенън заяви, че основният фокус на фонда по време на срещите ще бъде икономическият растеж на страната и развитието на пазара на труда. Тя допълни, че сегашната мисия е подготовка за мисия на МВФ по чл. IV на Учредителния договор на институцията през есента на тази година.
Сякаш между другото шефът на мисията Мишел Шенън споменава, че сегашната мисия е подготовка за основната мисия на МВФ по чл. ІV на Учредителния договор на МВФ. Тази мисия ще се състои в началото на септември.
Его го и го Договорът с параметрите на член ІV.
http://www.imf.org/external/pubs/ft/aa/index.htm
Член IV: Задължения по отношение на обмена на валута,
• 1. Общи задължения на членовете
• 2. Общи договореностите за обмен
• 3. Наблюдение на договореностите за обмен
• 4. Паритетни стойности
• 5. Отделни валути в рамките на териториите на потребителя
Трите събития се навързаха в логиката си – нови евробанкноти с надписи на български, преминаване на печатницата за тях в западни ръце на голяма и авторитетна фирма, подготвителна мисия за основната мисия на МВФ (съвместно с ЕЦБ), която ще обсъди бъдещето валутно отношение на обмяната лев-евро и въвеждане на еврото у нас.”

Това написах преди година. А сега единствената неизвестна в уравнението е през кой месец и по какъв курс. Валутният борд у нас беше въведен след поевтиняване на лева от 43 пъти.
На 13 юни – току-що, само преди седмица мисията на МВФ напусна България. Веднага след нея се разгоря докрай псевдовойната Пеевски – Цветанов и на 20 юни изгърмя Корпоративна. Големите играчи знаят какво и кога предстои, при какви параметри ще е обмяната, какви показатели ще стигне инфлацията. Знаят, че ще ни спасява МВФ и ЕЦБ, с които се води мисията.
И побързаха да задигнат почти 6 млрд. от трезора, докато все още ги имаше преди всеобщия крах.
Автор - Григор Лилов

Категория: Новини
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове: 2
Уникални кадри от потопа във Варна
Категория: Новини
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове: 0
Неприятно е, ако някой иска да срине тенденциозно банковия сектор, още по-неприятно е ако успее да подрине авторитета на банковата институция...
От почти година и половина се говори, че има хора, които тенденциозно подготвят такъв сценарии и има икономически предпоставки това да се случи... ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА imageНЯМА ИКОНОМИКА В СВЕТА, КОЯТО ДА ИЗДЪРЖИ НА ТАКЪВ ОГРОМЕН СКОК НА ЛОШИ КРЕДИТИ

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКАНДАЛЕН ПРОБЛЕМ, ЗА КОЙТО ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ Е, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК ПРОСРОЧИ КРЕДИТ, НАКАЗАТЕЛНАТА ЛИХВА Е 180 %  ГОДИШНО!

Минчо Христов е роден на 27 юни1962 г. в София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам. председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. Заедно със Стела Банкова внася повече от 100 закона – за спасяването на АЕЦ „Козлодуй”, изтегляне от Ирак,  за отмяна на депутатския имунитет, отпадане на точковата система при пенсиониране, премахване на доплащането в болниците, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването и за здравеопазване.

 

 

Доцент Христов, Вие бяхте един от най-активните народни представители в миналия парламент. Липсва ли Ви това участие?
Честно да ви кажа в Университета, където преподавам сега, се чувствам по-добре, тъй като средата е далеч по-приятна и по-интелигентна от тази в българския парламент.
От дистанция как изглежда едногодишната работа на парламента в сравнение с предходните?
Аз бих сложил на сегашния парламент оценка слаб /2/, каквато бих сложил и на предишния . За мен е скандално, че депутатите от управляващото мнозинство, както преди, така и сега, обслужват интересите на монополите, на олигархията, а не на хората, които са ги вкарали в тази институция. Така че по брой на лобистки закони само за една година този парламент е наравно с миналия, който вкарваше изключително престъпни закони.
Първият закон разглеждан в настоящият парламент, беше този за нотариусите, пробутан от шефката на правната комисия, госпожа Искра Фидосова, с единствената цел да запази своята нотариална кантора като депутат. След това имаше Закон за наркотичните вещества – двама депутати, също от ГЕРБ, се опитаха да го фалшифицират, за да могат да се рекламират наркотични вещества. Беше приет Законът за културното наследство, който облагодетелства богати олигарси, натрупали по странен начин огромно българско културно богатство. Ами законът за генномодифицираните храни, където шепа продажници се опитваха да ни обясняват колко полезно е да ядем такива храни.
За мен връх на лобиско законодателство е Законът за потребителски кредит. Депутати от мнозинството, по-конкретно от ГЕРБ, СДС и “Атака”, говореха пред медиите че това е един изключително позитивен закон, който дава възможност на хората да премислят в срок от 14 дни след вземането на кредита и ако трябва, да го върнат без наказателни лихви. Истината е точно обратната – това е един престъпен закон, казвам го съвсем отговорно, който обслужва финансовата олигархия.
На първо място, наказателна лихва за предсрочно връщане на потребителски кредит нямаше, просто защото в миналия парламент с колежката Стела Банкова успяхме да прокараме този закон. Такава лихва, повтарям близо 2 години нямаше. Човек можеше да си връща заема предсрочно, както един ден от вземането на заема, така и до последния ден на падежа, т.е. по всяко време. Второ, фактически парламентът върна наказателната лихва при предсрочно връщане на потребителския кредит, която беше фиксирана в новия закон до 1 %. Само че в следващия параграф на закона пише, че в определени случаи банките могат да искат и повече от 1 %, което развързва ръцете им да искат колкото им хрумне. И трето, за което мисля, че прокуратурата трябва да се самосезира, е че  българският парламент даде възможност на банките чрез т.н. референтен лихвен процент сами да определят лихвите по кредитите, по своя собствена методика. След като заедно с други икономисти, като Любомир Христов, вдигнахме шум по тази тема в медиите, Мартин Димитров и един член от ГЕРБ внесоха закон, който задължава банките да побликуват в интернет методиката. Какво от това питам аз, след като  но нито им забраниха да имат своя собствена методика, нито да изчисляват лихвите както те си поискат. Фактът, че лихвите в България са 3-4 пъти по-високи отколкото в Западна Европа, сам по себе си говори за престъпна симбиоза между парламент и финансова олигархия. Мисля,че алчноста на банките и техните парламентарни съучасници скоро ще доведат до там, че хората просто няма да имат възможност да изплащат кредитите си. Затова, ако забелязвате, т.н. лоши кредити растат лавинообразно през последните месеци, те са нарастнали над 300%. Няма икономика в света, която да издържи на такъв огромен скок на лоши кредити и скоро, вероятно до месеци и през 2011 г. ще  бъдем свидетели на нов банков срив, чрез който ще бъдат откраднати близо 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още около 20 милиарда спестявания на фирми.

Има данни, че в момента 16 % са лошите кредити, около 7 млрд. лева…
Точно така. Това бяха данните, които изнесе БНБ. В последствие обаче те се улашиха от реалните числа и се опитаха да излъжат, че лошите кредити били по-малък процент. Истината е, че те са далеч повече, защото банките, малко преди да изтече тримесечният срок, след който трябва да докладват за лошите кредити, предоговарят с клиентите същия заем при същите условия – просто го отлагат във времето. Според мен лошите кредити вече надхвърлят 20 – 25 %.

Зачестиха случаите на отнемане на коли, апартаменти…
Това е друго безобразие, с което законодателите дават възможност на банките да рекетират и да ограбват хората. Например по времето на миналия парламент имаше закон, ако само един месец се пресрочи ипотечния кредит, банката може да конфискува апартамента на длъжника.
Когато бях народен представител предложих този срок да е най-малко шест месеца, за да могат хората да реагират. На всеки може да се случи например да се разболее и да не внесе вноската си.  За съжаление парламентът не прие това предложение и още по-тъжното е, че и настоящият парламент не се интересува от този невероятно тежък проблем. Говоря за десетки, а може би за стотици хиляди български граждани, които са в изключително тежко състояние вследствие на това, че банките едностранно, без никакво съгласуване с длъжника, сами си определят, сами увеличават лихвите по кредита. Има и друг изключително скандален проблем, за който хората трябва да знаят – когато човек просрочи кредит, наказателната лихва е 180 %  годишно. Ще повторя пак, защото нормалната психика не може  да го възприеме – ако човек не плати своя кредит за една година той се удвоява. Това е също престъпление, което се извършва със съучастието на българския парламент. Говоря за миналия, говоря и за сегашния.

Според Вас как вървят най-спешните  реформи – в здравеопазването, образованието и т.н.

Здравеопазването е може би най- тежкия проблем в момента за страната. Според мен, хората които превърнаха здравеопазването в стока, а здравните заведения в търговски дружества, трябва да понесат наказателна отговорност и да лежат много дълго време в затвора. Считам, че ако правителството иска да направи нещо относно здравната реформа, просто трябва да прекрати тези екперименти, които се извършват над всички нас и да върне бюджетното здравеопазване, така както то съществува например в една Англия. На болниците да се плаща целево за извършената дейност, като на лекарите се фиксират едни достойни, но все пак нормални заплати. И не би трябвало да има лекари /имам такива познати/, които да получават по 500 лв. на месец, и в същото време техни колеги да получават по 30000 лв. Това не е редно и не е нормално за българското общество.
Според мен безумията, които прави сегашният министър на здравеопазването Ана Мария Борисова , трябва да бъдат прекратени, а тя да бъде незабавно уволнена.  Чрез т.н. делегирани бюджети се извършва чист геноцид над българите. Кой може да предвиди колко пациента ще има една болница? Никой не може да планира колко хора ще се разболеят през следващите месеци.
В сегашната ситуация, ако една болница има планирани 100 човека, а те са  150, се оказва, че 100 ще живеят, а другите ще умират. Зачестиха случаите болниците да отказват прием на тежки случаи, зачестиха и случаите на хора, които умират пътувайки от една болница до друга. Безумие, което трябва да се прекрати. И това правителство, ако наистина иска да направи нещо по въпроса, трябва да въведе незабавно бюджетното здравеопазване, да бъде премахната Здравната каса като основен механизъм на корупция. Десетки и стотици са случаите когато болници и лекари източват Здравната каса, надписвайки случаи, които не съществуват по клинични пътеки.
Няма да се позовавам на абсурдните примери, когато едно лекарство по Здравната каса струва два пъти по-скъпо, отколкото, ако отидеш да си го купиш свободно от аптеката. Това показва, че има невероятна корупция, която се толерира  от ръководството на министерството, а може би и от определени партии и депутати.
Колкото до образованието, то е в не по-малко тежка ситуация от здравеопазването. Аз съм университетски преподавател и мога да ви кажа, че в момента много учебни заведения нямат пари за стипендии на студентите. Много учебни заведения намаляват заплатите, драстичен е случая с БАН. Считам, че това е престъпление, особено на фона на това, което правят политическите партии в парламента.

Какво имате в предвид?
Ще кажа нещо, което говоря ще от миналия парламент. Политическите партии получават по 15000 лв. на месец за всеки свой депутат. Ако се прибави и НДСВ, и партията на Ковачки, които също взимат субсидия, това са над 200 млн. лв за този мандат. Скандалното, престъпното и нахалното от страна на политическите партии в този случай е, че като лично аз разкрих пред медиите този скандален факт, те намалиха тази субсидия с 15 %, представяйки се като хора, които мислят за балагото на обществото. Истината, която хората трябва да знаят, е, че когато със Стела Банкова предложихме тази сума да бъде трансферирана към здравното министерство, към спешната помощ, предишният парламент не само  не прекрати тази срамна и позорна субсидия, а я увеличи с 500 %. Настоящият парламент намали субсидията, но забележете, само за второто полугодие на т.г. с 15 %, като си остави най-безсрамно увеличението от 485%. Искам да ви кажа, че само със 100 млн лв може да се направи една нова, оперативна и модерна спешна помощ, която да покрие цялата страна. Затова депутатите в това отношение вършат едно огромно престъпление. Хората трябва да попитат депутатите си, когато ги срещат, дали не ги е срам от прахосването на тези огромни средства, които в повечето случаи се изразходват за воаяжи в чужбина, докато някои умират от липса на лекарства и на елементарна медицинска помощ. За мен това е наглост и безсрамие.

Какво мислите за работата на правителството?
Много неща, за които говорих в предишния парламент, като грабежа от електроразпрределителните дружества, източването им чрез т.н. консултантски дружества, грабежите чрез топлофикациите, бяха извадени най-малкото като факти и цифри от страна на премиера Бойко Борисов. Това може само да ме радва. Проблемът е, че от изваждането на показ на тези безобразия, няма никакви реални действия. Конкретен пример – Енергото вече години не изплаща дължимите на държавата дивиденти, макар, че тя е собственик на 33 % от собствеността. Освен това дружествата са източвали милиони през последните години от консултантски услуги, които стигат до 5000 лв. на ден. Повтарям – 5000 лв. на ден за отделен консултант. Много е лесно, ако държавата има желание и воля, да сметне колко пари са източени и да върне собствеността си.. Достатъчни са 51% за да може държавата да назначава ръководството на тези дружества и да ги управлява.
Крайно непонятно и учудващо е, че след като бяха изнесени данни за мошеничествата на ЕРП – тата от премиера Борисов, той говори да им бъдат продадени и другите 33%. Това за мен е престъпление. Ако някой си позволи да го направи, той би трябвало да отговаря пред прокуратурата и съда за тези свои антибългарски действия.

Всъщност не отива ли вниманието и на управляващите, и на обществото само в една посока – борбата с престъпността?
Лично аз приветствам активността на МВР. Странното обаче е това, че МВР вдига много шум в медиите, а тази работа обикновено се върши без шум, със събиране на доказателства, вкарване в съда и успешни присъди. За съжаление свидетели сме на повече шум и по-малко реални резултати.
Ще споделя нещо и искрено се надявам вътрешният министър да го вземе впредвид – като зам-председател на Комисията за борба с корупцията в предишния парламент поисках справка и се оказа, че всяка година от ДДС се източват около 1,5-3 млрд. лв. от шепа бандити с много високи покровители в министерствата и парламента. Ако сегашното правителство и МВР успеят да хванат големите риби –  онези, които източват стотици милиони, може би пенсиите ще могат да се увеличат два пъти, би имало пари и за лекарства, за здравеопазването. За съжаление мина година и все още не сме чули да са хванати хора, за които има годни доказателства за да са осъдени и да са в затвора. Трябва да се погледне по-нагоре към тези, които имат парламентарно покровителство. Призовавам правителството да предприеме незабавна операция “чисти ръце”, в която просто да се провери имуществото на всички политици и магистрати, и ако те не могат да докажат произхода му, то да бъде конфискувано, а те да носят наказателна отговорност. Такова предложение направих в миналия парламент, но то не бе прието. Учудвам се, че никой не се сеща за него, а това е механизъм, който работи от десетилетия в САЩ и повечето страни от ЕС. Незабавно трябва да се премахне депутатския имунитет и да се наложи механизъм за отзоваване на депутати. И двете неща съм внесъл като законопроекти в миналия парламент – пожелавам на мнозинството да ги приеме, ако разбира се имат желание за това.
И друго – крайно необходимо е сега да бъде премахнато ДДС върху лекарствата, нещо което предложихме преди четири години със Стела Банкова. Като алтернативен приход в бюджета, предложихме да бъде обложен с ДДС хазартът. За съжаление миналият парламент не стори нищо, но и сегашният отхвърли възможността за намаляване на ДДС на лекарствата. Когато депутатите на ГЕРБ и Атака ходят в избирателните си райони – нека хората ги питат защо гласуваха по този омерзителен начин. Получава се невероятен парадокс – болните, крайно нуждаещите се плащат ДДС, който отива в бюджета, и от там се източва от шепа мафиоти с парламентарна протекция. Ако това не бъде спряно, в скоро време ни чака невероятен финансов срив – тъй като не можеш да източваш ДДС от бюджета до безкрай. Бюджетът рано или късно ще се продъни.

Според Вас през есента ще има ли масови недоволства?
Според мен се планира финансова криза, подобна на тази 1996-7 г. Мисля, че се планира от същите хора, които ограбиха банките тогава. И ще кажа защо. В момента има 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още 20 млрд. спестявания на фирмите. Тези пари са в банките и са раздадени от тях като кредити. Голяма част от тези кредити са необезпечени, поради факта, че още през 2002 г. правителството на гражданина Кобурготски премахна наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити.
В момента Законът за гарантиране на влоговете също е написан по един престъпен начин от финансовата олигархия и е приет от парламента. Става дума за два капана, които са заложени в него. Първият е, че валутните спестявания на хората ще бъдат изплащани в левове по курс от „първоначалния” ден на плащането. Т.е. ако човек има валутен влог и неговата банка фалира, той ще получи левове. Ако левът обаче се обезцени хората ще получат обезценени левове. И вторият престъпен абсурд залегнал в закона, е, че фондът за гарантиране на влогове при фалит на дадена банка започва изплащането на сумите по влоговете не по –късно от 20 дни. Никъде обаче не пише кога това плащане  трябва да завърши. Така че  плащането може да продължи 20, 30, 50…години. В миналия парламент многократно предлагах тези криминални тези  пропуски да бъдат премахнати, като се запише, че на всеки гражданин при поискване влоговете  да му се изплащат реално. А който е депозирал валута – да получава съответната валута. Сранното е, че никой в залата не възрази на това предложение, но мнозинството не ме подкрепи. Преди половин година изпратих писмо до премиера Борисов, в което обясних за тези пропуски и спешната необходимост вратичките, които обслужват финансовата олигархия, да бъдат затворени, за да се гарантират спестяванията на хората. Отговор и до сега от МС нямам, макар че срокът за отговор е едномесечен. Ето затова мисля,  че целта на финансовата мафия е да открадне парите на българските граждани. Повтарям, това са 25 млрд.лв. на гражданите и 20 млрд. лв. на фирми. Сумата е огромна и би могла да бъде мотив за действията на всяка една мафия.
Питате какво ще се случи оттук нататък? Вероятно още през есента ще започнат протести на различни социални групи. Виждате какво става в здравеопазването, образованието, пенсионната система, гаврата с българските пенсионери. Може би ще сме свидетели на масови притести срещу безобразията, които вършат българските монополисти и тяхната безмерна алчност – тези, които държат тока, парното, водата, застраховките и разбира се банките.
Парадоксалното е, че ако правителството наистина обслужва финансовата мафия, то само ще има интерес от задълбочаване на кризата. Така обезценката на лева ще бъде по-голяма, а с това и печалбата на определени финансови кръгове. Ще загубят само вложителите. Лесно е да се намери някаква външна причина за  оправдание, било то гръцката или световната криза, или някаква вътрешно политическа криза, която самите партийни ръководства могат да си разиграят. Доста елементарно сините или “Атака” могат да се разграничат от ГЕРБ. Възможно е тогава Борисов да поиска вот на доверие, който да загуби. Естествено – тогава ще каже, че е направил всичко възможно, но българският народ не му е гласувал доверие и той е имал правителство на малцинството. Следват избори. Важното е хората да мислят за новия политически месия и да не задават въпроси от рода на кой е откраднал техните спестявания.
Интересният въпрос е кога ще се разрази кризата. Борисов ще направи всичко възможно това да стане след като инсценира политическа криза и подаде оставка, за да може евентуалното служебно правителство назначено от президента Първанов, да понесе всички негативи. Конкурентите на Борисов обаче ще се опитат  да инициират кризата още по време на управлението му, за да може той да носи отговорност за нея. В единия или другия случай големият печеливш ще бъде финансовата олигархия -  онези престъпни банкери, които са раздавали стотици милиони левове необезпечени кредити, както и онези кредитни милионери, които ще върнат заемите си в обезценени левове.. Големият губещ отново ще бъде българският народ, който е позволил шепа криминални политици да коват престъпни закони и да го  управляват.
Това е един възможен сценарий, разбира се. Най-важното в момента е да се решат въпросите на здравеопазването и пенсионерите. Безобразието, геноцидът , който се извършва срещу тези хора. За мащабите на кражбите, които върши политическата мафия може да съдите по следното. Бяха изнесени официалните данни, че ако един човек плаща своите осигуровки от около 50 лева близо 40 години,   с натрупаната лихва и ако се вземе средната  продължителност на живота в България, минималната пенсия трябва да бъде над 1000 лева. В момента тя е 140 лева! Знаете ли, че искат вече мъжете вече да внасят пенсионни осигуровки 40 години и да се пенсионира на 65, а един мъж живее средно до 69 години. Тук са големите престъпления на българските политици. Източването на пенсионната система става чрез т.нар. „доброволни задължителни” частни пенсионни фондове, където чрез закон приет от Народното събрание хората са принудени да финансират всеки месец от своите пенсионни вноски шепа тарикати. Ами 1,5 млн. българи не могат да си плащат здравните осигуровки! Следователно нямат възможност да отидат на лекар. До къде сме стигнали!?! В една страна членка на ЕС , 1,5 млн. граждани да нямат здравна осигуровка. Говоря не за тези тарикати – мултимилионери, които не си плащат осигуровки защото ходят в частни клиники и болници, а за обикновените хора, социално слаби и трайно безработни. Не ме учудва, че българските депутати, които не плащат и стотинка, когато се лекуват в правителствена болница, въобще не се замислят за това. Мисля, че една добра стъпка е правителствена болница да се запази като елитна болница за всички български граждани, а депутатите и министрите да бъдат така добри да имат свой личен лекар и да минат през всички кръгове на ада, по които са принудени да минават останалите българи. Само тогава те ще могат да се замислят върху безумията и престъпленията, които вършат, които гласуват в парламента.

С няколко думи, кои партии ще  са фактори в бъдещото развитие на страната?
Според мен бъдещето е на нови политически сили, които ще имат граждански и „непартиен” характер и ще решават истинските проблеми на онези, които са ги избрали. Тези, които гледаме сега в парламента, са загубили и продължават да губят в голяма степен обществено доверие. Вземете само безобразието, което вършат всички, с т.н. партийна субсидия. По-голям егоизъм, наглост и безочие – говоря за всички, и за ГЕРБ, и “Атака”, и БСП, и ДПС, и сините. Просто тези хора рано или късно ще трябва да отговарят за своите действия. Мисля, че хората все повече си дават сметка за невероятната пропаст между обещанията и действията на днешните политици.
Сигурен съм, че за следващите избори  ще се създаде нова политическа сила, която да отговаря на социалните проблеми на хората, и ще защитава в парламента техните интереси, а не тези на олигархията и на българската мафия.

Не се ли чувствате разочарован от присъствието си в политиката?  Заедно със Стела Банкова вие имахте повече от 100 проектозакона, като огромната част от тях не бяха приети. 
Разочаровах се от много политици, които преди изборите говореха едно, а след това правеха точно обратното. Има ги и в този парламент. От моето присъствие не съм разочарован – всичко онова, което съм обещавал пред 2005 година съм го изпълнил, като съм внесъл конкретни законопроекти. По тъжното е друго – защо само двама независими депутати предлагахме да се премахне доплащането в болниците, конфискуване на незаконно придобитите имоти – включително тези на гражданина Симеон Кобурготски, да се спре тормоза с пререгистрацията на автомобилите, за се спре рекета от страна на големите монополисти – ток, вода , парно, банки, застрахователи. Защо никоя партия не постави въпроса защо, когато петролът стигна 150 долара за барел цената на бензина беше 2,50, а днес, когато петролът е два пъти по-евтин бензинът е 2,40.  Защо партиите, които обещаваха да премахнат точковата система при пенсиониране и увеличение на пенсиите не го направиха, а  го предложихме отново двама независими депутати. Така че след моето присъствие в парламента излязох с гордо вдигната глава. Има и закони, които успяхме със Стела Банкова на  да наложим – например спиране на застрояването в градинките и междублоковите пространства на големите градове,  премахването на наказателните лихви при предсрочно връщане на потребителски кредит, забранихме такса „електромер” и така енергото не можа да прокара идеите си да начислява по 4-5 лева месечно на всички, които имат електромер, независимо дали ползват ток. Забранихме със закон и възможността на банките служебно да превалутират кредитите, като без съгласието на потребителите да искат от тях да им се връщат евро вместо отпуснати левове и т.н. Ако в бъдещия парламент има няколко десетки хора със собствено мислене, а не лобисти и партийни шушумиги  – те биха могли да направят чудеса.

http://obshtestvo.net/1996-7/Категория: Новини
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове: 0
Ако някой подкопава банковата стабилност в БГ... Става лошо и то много лошо!

Общо 27 сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, които през 90-те години са били шефове на 9 от фалирали банки или членове на техните управителни или надзорни органи, са длъжници на ДСК със 17, 6 млрд. лв. без лихвите.
Това показва докладът на Комисията по досиетата (решение №2-358 от 18 юни 2014 г.) от проверката на кредитните милионери към ДСК, пише сайтът desebg.com.

Проверката е обхванала общо 128 длъжници – юридически лица, представяни от 290 лица.

От тях Комисията по досиетата е установила принадлежността към комунистическите тоталитарни служби на 38 души. Обявени са имената на 31, а останалите 7 са починали и оповестяването им е забранено от закона.

От 31 сътрудници, кредитни длъжници към ДСК, 27 са свързани в 9 фалирали банки, а останалите 5 са представители на отделни фирми. Само 4 сътрудници от обявените 31 с решението обаче са разкрити за първи път, като останалите 29 са обявявани в предишни проверки.
Сред банкерите, дължащи общо 17, 6 млрд. лв., са шефовете на Първа частна банка Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, шефовете на Търговска банка „Славяни” Георги Агафонов и Захари Захариев, които са и бивши депутати съответно от Българския бизнес блок и БСП (Захариев е и председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация „Славяни"), шефът на „Агробизнесбанк” Христо Александров, шефът на Банка за земеделски кредит Атанас Тилев и др.
Ето задълженията към ДСК на фалиралите кредитни институции (подредени по дългове и без дължимите лихви) и свързаните с тях разкрити сътрудници на комунистическите тайни служби:
Бизнесбанк – 6 млрд. и 132 млн. лв. дългове към ДСК:
- Христо Цветков Ночев.

Първа частна банка – 3 млрд. и 980 млн. лв. дългове към ДСК:
- Валентин Георгиев Моллов;
- Венцислав Йорданов Йосифов;
- Христо Тодоров Маринов.

Търговска банка „Славяни” – 2 млрд. и 181 млн. лв.:
- Георги Симеонов Агафонов;
- Захари Михайлов Захариев;
- Мирчо Минков Пейковски;
- Петко Недков Колев;
- Христо Панчев Смоленов.

Добруджанска търговска банка – 1 млрд. и 150 млн. лв.:
- Андрей Бориславов Тодоров;
- Атанас Жеков Тилев;
- Лъчезар Росенов Георгиев;
- Чавдар Радев Славов.

„ТС Банк” – 1 млрд. и 500 млн. лв.:
- Пламен Иванов Грозданов (дипломат, бивш посланик в Москва).

„Агробизнесбанк” – 886 млн. лв.:
- Гинко Панайотов Ализотов;
- Ивайло Димитров Мутафчиев (един от собствениците на Първа инвестиционна банка);
- Петър Нейчев Нейчев;
- Спас Георгиев Василев;
- Христо Александров Александров.

Търговска банка „Елит” – 819 млн. лв.:
- Георги Тодоров Аврамов.

Балканска универсална банка – 554 млн. лв.:
- Антон Василев Медникаров;
- Владимир Марков Кърпачев;
- Росен Райнов Керемидчиев.

Българска земеделска промишлена банка – 465 млн. лв.:
- Николай Иванов Коджейков;
- Радко Игнатов Тодоров;
- Чавдар Пенчев Спасов.
Останалите разкрити сътрудници, извън фалиралите банки са:

- Божан Тодоров Христов, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "ЕЗТУР" АД, гр. Правец (гр. София) – 2,6 млн. лв.

- Георги Йорданов Лазаров, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник "БИСЕРА" АД, гр. Хасково – 3,4 млн. лв.

- Георги Маринов Маринов, лице, посочено като едноличен търговец с фирма-длъжник ЕТ "ГРЕДЕТИН – ГЕОРГИ МАРИНОВ", гр. София – 4 млн. лв.

- Ромео Димитров Ташев, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник "ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА" АД, гр. Перник – 1,4 млн. лв.

- Татяна Димитрова Пазийска, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "АТЛАС" АД, гр. Димитровград – 4,4 млн. лв.

„Лошите” и съмнителните кредити в края на 1995 г. в България възлизат на 342,7 млрд. лева, което съставлява около 40% от брутния вътрешен продукт за една година на държавата.

ДСК е държавната кредитна институция, отпускала заеми за създаването на множество банки, както и за тяхното последващо кредитиране. Шеф на ДСК по това време е Асен Друмев, също разкрит като агент на ДС.

Комисията по досиетата е публикувала и списък с юридически лица, длъжници на ДСК, за които не са установени необходимите данни за извършването на проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА. Те са общо 122 фирми и юридически организации.

Сред тях са и фирми на строителния предприемач Соломон Анжел, известен с финансовата си пирамида в началото на 90-те години за построяването на „Град на мечтите” в местността „Камбаните” до „Младост” 4 (77 млн. лв. дълг към ДСК без лихвите), както и на фондация „Сапио”, внасяла безмитно стоки през 1992 г. с разрешение на тогавашния министър на финансите Иван Костов (27,4 млн. лв. дълг към ДСК и 119 млн. лв. лихви).

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

- „Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;

- „Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;

- „Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;

- Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;

- ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;

- Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;

- Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;

- ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица;

- „Кристалбанк” – 1 сътрудник от 34 проверени лица;

- БНБ – 23 сътрудници от 158 проверени лица;

- Търговска банка „Бобов дол” АД – 1 сътрудник от 8 проверени лица;

- Кредитна банка – 7 сътрудници от 60 проверени лица;

- Международна банка за търговия и развитие – 1 сътрудник от 13 проверени лица;

- Българска търговска и индустриална банка – 0 сътрудници от 5 проверени лица.
http://www.blitz.bg/news/article/274890

Категория: Новини
Прочетен: 1231 Коментари: 1 Гласове: 1

Рачо Петров е внук на генерал Рачо Петров, оглавявал правителството през 1901-1906 г. Участвал е в изпълнителната власт в годините на ранната демокрация - при Филип Димитров, Стефан Софиянски, Иван Костов. Бил е главен секретар на Комитета на пощите и далекосъобщенията. Женен за германка, затова и живее предимно в Германия, където са и децата му. Днес Рачо Петров е финансов консултант.

- Г-н Петров, как ще коментирате факта, че голямата част от българските държавни пари са на депозит в частната Корпоративна търговска банка?
- В момента няма българска банка, която държавата да може да използва за провеждане на целева държавна, включително и антикризисна политика. Много се говори за антикризисни програми, но се изпускат основни правила, които са задължителни дори за такива държави като Франция, Германия, Великобритания. Не бих желал да съм на мястото на Бойко Борисов, на Симеон Дянков и да правя антикризисни програми. Но самият факт, че не те обръщат внимание на това /на липсата на подобен банков механизъм/, говори, че не познават световната практика. Защо? В редица страни държавата инвестира в редица банки, в това число и в частния сектор, като ги превръща в държавни банки. Правят го, за да може да се спасят влоговете и икономиките. И това става независимо от огромните загуби, които претърпя банковата система.

В Германия бяха инвестирани 700 милиарда евро, за да могат да бъдат спрени силно отрицателните процеси, които обхванаха банковата система. Същото стана в Австрия и Франция. А какво става в България?
В банковия сектор положението е силно тревожно, а в много отношения - направо отчайващо.


Дори най-умният министър-председател и най-способното правителство няма как да реализират някаква антикризисна програма и да заложат авторитета си, защото няма така необходимия механизъм, чрез който банковата система може да реализира тази програма. Защото почти всички банки, които са в България, са филиали на чужди банки. Предоставянето на едни или други капитали на някого трудно биха могли да бъдат ограничавани с решения на правителството, тъй като то не може да се разпорежда с филиали на чужди банки.


- Това означава ли, че депозитите на най-големите български дружества се намират в съмнителни ръце?
- Депозитите на най-големите български дружества са в частни банки, на които реално погледнато правителството нищо не може да направи. Държавата обаче може - и трябва! - да провежда конкурс, както за всяка една обществена поръчка, и въз основа на този конкурс да се избират банките, където да се влагат тези де
позити.

Проблемът обаче е много по-опасен и остър. Защото ако вие вземете един кредит или облигационен заем, може да предположите, че тези средства ще ги дадете на Банката за развитие. И чрез нея ще ги разпространите съответно към нуждаещите се. Само че има една много опасна ситуация и за нея не споменава. Банката за развитие няма пълен лиценз! Което означава, че тя няма клиентска мрежа, че тя не може да поема обратно дълговите задължения на тази или онази фирма. А тя /банката/ ще може да използа за тези цели съответни търговски банки. Само че тя може да им предоставя кредити при 1 %, като те ги предоставят при съвсем друг процент. Просто тази банка не е в състояние да управлява и командва другите банки.

В България в банковата сфера съществува един пълен хаос, на който правителството е просто един свидетел и нищо повече. И това става в условията на валутен борд.


Всяко едно люлеене на еврото застрашава и валутния борд.


Понеже стойността на лева е привързана към една твърда стойност на еврото. А то изпадна в особена ситуация «благодарение» на Гърция. Когато стойността на еврото пада в международен аспект, това неминуемо се отразява и на България и бордът тръгва надолу.

- Има опасност за стабилността на борда? Това означава, че и България е в опасност!
- Има опасност. Ние много внимателно трябва да се отнасяме към състоянието, в което се намира еврото. И да не тръпнем като пионерчета дали ще влезем или не в еврозоната. Ако валутната единица евро беше собственост на една държава /Франция, Германия/, мога да си представя, че тази държава би могла да се справи с проблема. Защото тя има съответните механизми да печата или да не печата повече евро, да ограничи тези или онези разходи, да осигури определени вземания. Когато имате 16 държави, в които 4-5 са в състояние да крепят стойността на еврото, останалите 10-11 с всички сили го разхлабват, а Гърция Португалия, Испания и Италия направо го съсипват, за какъв стабилен борд може да се говори?! Дори не споменаваме Румъния, на която Световната банка още не е осигурила поискания от нея заем, не говорим за Унгария и Латвия…


Така че ние много безотговорно се отнасяме към критериите за еврозоната. България не е изолирана от света. Ако у нас има затишие - то това е затишие пред голямата буря.

- Американският посланик Джеймс Уорлик каза, че е изненадващо, че повече от държавните пари са в една малка банка. Муравей Радев коментира за нас, че с подобно изказване посланикът на Щатите може да фалира Корпоративна банка?!
- Не е работа на посланика да се занимава с икономиката на страната и особено да изказва собствено мнение. Как би реагирала американската администрация, ако българският посланик в Щатите се произнесе, че тяхна банка слага относително високи лихви по отношение на тези или онези корпорации, или че не са платили достатъчно средства на американския народ заради поразията, която направи частна компания в Мексиканския залив?!


Крайно време е външният ни министър да повика американския посланик и да му каже, че е недопустимо в една независима държава той назидателно определя какво да прави тя. Нека американският посланик да не играе ролята на съветския отпреди 20 години!


- Може ли това, че държавните пари са в трезорите на 3-4 частни банки, да помогне за стабилизирането на икономиката ни?
- Това е изключено! Изключено е! Пари, сложени в шкафчето, не правят пари. Когато вложите един лев някъде, този лев трябва да ви доведе най-малко два. Отговарях за инвестициите и за основните фондове на България през периода 1992-1995 г. Тогава инвестициите на България възлизаха на 50 милиарда долара, включително и за незавършените обекти. И като добавите, че към днешна дата дългът на България - държавен и частен, е също 50 милиарда долара - това прави 100 милиарда за 20 години.


България изяде $ 100 милиарда за 20 години, за да има в момента този бюджет.


Като БВП на глава от населението не надхвърля повече от 5500 евро. България отстъпва дори на страна като Унгария, която влезе в криза с около 40-50% по-висок БВП на човек. А точно това определя дали можем да имаме тази или онази заплата, тази или онази покупка. Аз през цялото време седя и гледам как в България се говори откъде да отрежем разходите. Този, който реже разходите, е като касиер, дето си държи в касата 100 лева независимо от това, че всички около него гладуват. Него не го интересува това, защото стоте лева стоят в касата. Каква полза от тези сто лева, след като всички около този работодател са умрели?!

- Пълният хаос, който цари в банките, води и до хаотично определяне на лихвите по кредитите…
- Основна заслуга светът да изпадне в тази икономическа криза има американската финансова система. Тя за съжаление се прехвърли и в Европа, а България е част от ЕС. Аз участвам в редица експертни форуми в Швейцария. В тази страна, където банкирането коренно се различава от общата банкерска система в света, съществуват неща, които будят много сериозни страхове.

Първо - ако вие вземете 100 000 лв. заем, за да си купите жилище, вие го изплащате за 20 години и чрез лихвите ви излиза двойно и тройно повече. В края на 20-ата година вие сте платили 300 000 лв. заем, защото банкерите са ни заложили схема за разплащане, при която в първите 10 години вие сте платили около 20% от главницата и сте платили 100% почти лихва върху цялата сума. За втората десетилетка вие плащате още един път тази, така да се каже, идиотска форма на разплащане. В резултат на което САЩ, използвайки този механизъм, който стана използваем и в Европа, достигнаха до онези невъзвратими кредити, които бяха раздали за финансиране на жилищното строителство. Сега в Испания се отчитат около един милион жилища, които не са реализирани, защото са използвани подобни схеми за разплащане на ипотеки.


Аз водих един разговор в Цюрих с един стар банкер. Той така каза - г-н Петров, в Швейцария банкирането е начин на съществуване. Но и тук в последните годни се промъква този агресивен способ, който носи моментен успех, но не и продължителна стабилност на банковата операция.

Заради това банките вече събуждат недоверието на клиента.

И това е язва, която съпътства целия финансово-банков сектор в света. Навремето при моя дядо идва някой и казва - аз имам 100 франка. Тези пари съм ги изкарал от работа, но искам да ги държа при теб, в твоята банка, за да имам пари за черни дни. Банкерът и клиентът бяха тандем. Банкерът помага на клиента да реализира тези пари така, че да има печалба и за банкера, и за собственика на капитала. Защото банката няма собствени пари. Банката разполага с пари, които клиентите внасят в нея.


- Днес Милен Велчев, когото обвиняват, че е изтъргувал в своя полза външния дълг на България, съветва обикновения българин да не си обръща спестяванията в долари?
- Тоя трябва да си плюе в лицето, защото като финансов министър настояваше на всяка цена дългът да се обърне и да се превалутира в евро. В резултат на което вместо 1,5% до 3% лихви върху дълга на България от 2002 г. дългът се качи на 8,5% върху евровата стойност. И се каза, че в България щял да се подобри инвестиционният климат - пълни глупости. Защото реално погледнато България има дългове, които през 2013 г. ще й се стоварят със страшна сила, дългът ще нарасне с още милиард допълнително. Велчев в комбинация с всички юпита, не без участието на Симеон Сакскобургготски, ни сториха това!

Ако тоя Велчев беше казал - превърнете си парите в долари, щеше пак да се окаже лъжливото овчарче. Проблемът с финансите и с икономическото състояние на САЩ не е по-малък от този в Европа, но има разлика. В САЩ доларите се печатат във федералния резерв. Тоест Щатите еднолично решават да печатат или да не печатат пари. След като преди осем години са приканвали българската държава да прехвърли дълга си от долари в евро, сега ще бъде някак си неудобно да ни приканват да правим обратното. След като Велчев успя да спечели милиони от операциите си, как изведнъж сега да каже - дайте сега да превърнем еврото в долари. Сега нещата ще станат още по-солени.

- Нарастват лихвите по кредити, но не нарастват лихвите по депозитите ни?!
- Правилно! В случая лихвите показват много ясно каква е общата ситуация в България. Защо? Ако вие внесете своите пари в евро в банка, какво следва?! Към днешна дата еврото е загубило някъде около 25% спрямо долара. И какво става, когато вие продължавате да притискате банката да ви дава 5, 7, дори 3% лихва, която е печалба на вашия капитал? Вие сигурна ли сте, че можете да изкарате 3% печалба от вашия капитал от банката, в която сте вложили парите си, щом икономиката е в пълен срив?!


Ако вие вложите средствата си в банка и очаквате печалба от лихвите по депозитите си, това означава, че вие никога няма да можете да инвестирате тези средства в производствена дейност, която може да ви донесе онези 6 или 7% печалба от така очакваната от вас банкова лихва, която банката няма как да ви даде.

Проблемите, които стоят пред България, са непреодолимо тежки.


Така че, ако имам фирма, ще гледам да дам по-малко пари на банката, за да може да ми останат пари да се разплащам, да си развивам бизнеса.

- Значи по време на криза да не влагаме парите си в банките? А къде?!
- Във всеки случай не в чорапа.


- По Черноморието в момента се продават суперлуксозни хотели на безценица. Да си напазаруваме хотели…
- Ако днес се продават на безценица, тяхната цена ще се върне към реалността. Ако имате възможност и търпение да инвестирате в недвижимо имущество, няма да е грешно, защото то никога не загубва стойността си, въпреки че в известен период от време зависи от пазарните условия.


- Предвиждате ли фалит на банки в България?
- Не трябва да се плаши обществото с това дали ще има фалити на банки, или не. В това отношение периодът 1993-1996 г. /когато в България фалираха 16 банки - б.а/ беше сравнително поучителен за българската администрация и за политиците. Но за съжаление не бе поучителен за банкерите. Мога да твърдя това, защото имам впечатление както от българските банкери, така и от банкерите на Швейцария, Австрия, Германия.


Трябва да кажа, че за съжаление банкерите нищо не научиха от случилото се, от верижните фалити на банки. Нищо не научиха! Защо? След дебата, който проведе д-р Любо Христов, българските банки ще се сблъскат с европейския съд и с комисарите в Европейския съюз. /Б.р. - д-р Любомир Христов даде скандално интервю за “ШОУ” - “Банките стават казина”./


Не мога аз да взема кредит от банка, а после банката едностранно и по свое съображение да определя лихвите. Познавам добре Любо Христов. Той не е от вчера в банковата система и разбира отлично банкирането. Президентът вече е предупреден за тези, които се опитват да направят цирк от закона за лихвите по кредитите. Крайно време е този закон да влезе в Конституционния съд. Защото договорът за един кредит е договор между две равностойни лица - банката и кредитополучателя. Никой не може да изменя условията на договора, когато се е достигнало до някакво споразумение.

- На изявлението на д-р Христов в “ШОУ”, че банките стават казина, шефът на Уникредит-Булбанк Левон Хампарцумян отговори с интервю в “часовете”: някои искали да бламират банките?!
- Не искам да нападам Левон, защото се познаваме. Но, извинявайте… има една българска поговорка - кога стана циганин, кога ти почерня гъзът!


Едно интервю на Мария ДРУМЕВА

 http://www.finance5.bg/articles/134.html

 


Категория: Новини
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове: 2
През последните години ми направи впечатление нещо, което според мен е притеснително за политическия живот на страната и за политиката, която влияе на нашия живот по един или друг начин. Още от самото начало искам да уточня, че това е мое лично наблюдение и мнение и не цели да засегне абсолютно никой конкретно... така, че ще спестя употребата на имена. Според мен предишното Правителство в частност Премиера създаде една необикновенна тенденция, която беше прегърната от няколко по-дейни и идейни групи хора, но за жалост не оценявайки ситуацията, че схемата с “моркова” и “пръчката” е създадена, за да служи на частни интереси. Предишното Правителство подпомагано от синдикатите успя да обслужи добре частни интереси, като вдигаше целенасочено стачки и протести, като след това отиваше да помирява и да плаща заплати, осигуровки и да продава въпросните предприятия. Този похват послужи и на въпросното Правителство да си тръгне “на бъл кон” уж свалено... Това създаде тенденция и събуди няколко групи хора, които се опитват да влияят на политиката и обществения живот на страната по един според мен абсурден начин. Заговори се забележете за “интернет гражданско общество”, защото сапунения балон се спуква, когато попаднем в реалността на улицата. Там гражданско общество почти няма, то е насочено по скоро да клюкарства и оплюва отколкото да създава и съблюдава правила и ред! Тъй, като има много хора не наблюдавали процесите от близо само ще кажа, че това са хора-протестъри от различни групи... първата от тях е на партийните младежки организации, втората е на хора отцепили се от партийните структури и една трета група, която е медитираща. Определено има хора и от тъй наречените тинк-танк кръгове на фондации и организации и това най-ясно се видя на “кръглата маса” на “ръководителите” на протестите. Тук искам да уточня, че на улиците и в Интернет пространството имаше хора излезли да протестират срущу високите сметки за ток и лошият живот в страната, но там присъстваха и много платени и организирани тролове, които платено нападаха и спамеха размивайки темите. Защо смятам, че има нещо гнило?!?!? Първо не смятам, че е възможно ако сме една нормална Държава шепа хора да оказват голямо влияние на политическия живот. И второ, ако наистина са идейни и можещи хора Правителството би трябвало да ги намери и да работи с тях, а не просто да се ослушва и да краде частично идеите им мислейки си, че изпълняват исканията на мнозинството... Не искам да коментирам промоцираните от определени партии хора ходещи на Дондуков, като уж протестиращи! Не говоря за тези политически инжинери, които да направят въпросната акция или хепанинг и да дадът пост на този и онзи... Определено там има много амбициозни хора! Притеснително е и постоянната компроматна война в която постоянно се оплюват хора с един лош речник и някак си остават безнаказани... Абсурдно е роенето на интернет “информационни” медди, които реално нямат почни нищо общо с медия или информационно съдържание, защото в най-добрия случай всичко се копира и краде! Нелепо е постоянното копиране на фейсбук статуси и слагането им статут на новина... абсурдна е не само лудаста обхванала нашето общество, политици, но и медии... Но хляба е с пари и те си знаят... Ужасно е, че всеки ден новините попадат под политически инжинеринг преди да се прати комуникето до медиите... Безумно е Правителството на Орешарски и депутатите да определят дата за избори без да са подали Оставка и без да е спазена процедурата! Абсурдно е и да се променя набързо изборното законодателство да се разсейват хората с Референдуми, когато в Държавата няма пари и се опитват политиците да се измъкнат тихомълком от властта! Аз пък не съм съгласна да подават Оставка да “дърпат каруцата от калта”, да устоят на руското и американско лоби, да се разберат с ЕС какво точно се случва с “Южен поток”... Къде са намислили да ходят?!?!? На море ли? Аз искам да видя как поради влошеното икономическо състояние тази година август няма да почиват, аз искам да видя как се изпълняват обещаните реформи... да не кажа нещо друго, че ще прозвучи грубо! Аз, като техен работодател искам да видя ясни и конкретни мерки за съживяване на частния сектор, намаляване на реалната безработица от 40% до 4-5%. Искам да видя, че в България отново имаме производство и износ, че хората се връщат в малките градове и села и там съдават семейства. Искам да видя, че възрастните хора в България са уважавани хора и не живея с 100-150 евро на месец, искам да видя как се връщат емигранти в България, защото тук искат да живеят и работят... Искам да видя и кой е виновен за мъртвите души и при пенсионерите-400 000 пенсионери са нереални и кой получава пенсиите им. За мъртвите души няма да коментирам при задължително гласуване тези 800 000 ще дадът власт на когото трябва по един лесен и електронен път, защото ЦИК не съм видяла да брои протоколи и да проверява. Искам да имам и правото на избор дали да гласувам! Искам да знам за какво плащам данъци, а не постоянно да ме глобяват хора, които не спазват законите в страната.... Има хиляди неща, които искам да попитам и да разбера, защо не са се случили в България и защо живеем така, защо медиите ни заливат с информация, която я интересува само тесен кръг хора, които си пишат и правят новините. Българите ги интересува, как и кога ще започнат да живеят по -добре! А задкулисието даже няма да го обсъждам, както и икономическите кръгове... Надявам се от написаното да няма обидени и засегнати... споделям само мои лични наблюдения … публикувам написаното без редакция и без това се каня от много време да го напиша... и постоянно го отлагам...  
Категория: Новини
Прочетен: 1114 Коментари: 1 Гласове: 3
Последна промяна: 30.06.2014 13:12
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: aparapunova
Категория: Новини
Прочетен: 46934
Постинги: 40
Коментари: 13
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30