Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: aparapunova Категория: Новини
Прочетен: 46910 Постинги: 40 Коментари: 13
Постинги в блога от 24.06.2014 г.
image
Категория: Новини
Прочетен: 892 Коментари: 1 Гласове: 2
Валутният борд е като Титаник – свири оркестърът, докато корабът потъва. ИЗГЪРМЯ КОРПОРАТИВНА,КАКВО ОЩЕ ЩЕ ГЪРМИ

• вложителите ще пият една студена вода
• театърът „Пеевски-Василев”
• илюзията „финансова стабилност”
• предстои поредното голямо ограбване на нацията.

А най-голямата илюзия е родния непотопяем „Титаник” - Валутния борд. ......практически почти всички медии и сайтове закриха форумите си за коментари, свързани с фалита на четвъртата по големина финансова институция у нас. Някой ги уплаши да разискват фактите чрез санкциите в Закона – глоби до 20 000 лв. за журналист и до 150 000 лв. за издател....... Борда не е гаранция срещу фалита на банки – за тези години от неговото действие у нас бяха затворени Кредитна банка, Балканска универсална банка и Международната банка за търговия и развитие (една полезна бележка: тя фалира 2005 г., а изплащането на влоговете приключи през юли 2010 г.) ...........
Но както се случи в Кипър, както стана в Аржентина при падането на Борда им и т.н., ще бъдат наложени ограничения върху тегленето на средства от депозитите. Моята оценка е до 250 евро месечно и поне със забрана за повече в рамките на година.
ЩЕ ПИЯТ ЛИ ВЛОЖИТЕЛИТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА?
* Да, ще пият – и то ледена.
А.
Само глупаци или неграмотни в тази материя хора могат да хранят илюзиите, че след три месеца ще им се платят влоговете или ще си ги вземат още по-рано. Виж по-нагоре в поста ми случаят с Международната банка зае търговия и развитие (срок на изплащане 2005-2010)
Вземането няма как да стане. Ето какво казва законът:
(2) В случаите по ал. 1 БНБ може:
1. да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер;
2. да спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията й;
Т.е. това направи и УС на БНБ – спря изплащането на лихви и главници по депозитите. Ако накрая на банката й отнемат лиценза ( а това тепърва предстои и то някога):
* изплащането започва до 20 дни от датата на решението за лиценза, но закона и наредбите не са посочили краен срок – т.е. може да се точи и години.
* за този период лихвите се начисляват по средна величина – т.е. според показателите на БНБ (много, много ниски)
* покриват се влогове до 100 000 евро равностойност (равни на внесената сума + лихвите върху нея). Казвам равностойност, понеже валутните депозити се изплащат по левова равностойност СПОРЕД ФИКСИНГА НА БНБ В ДЕНЯ НА ИЗПЛАЩАНЕТО.
Т.е. огромна заблуда е, че Фондът ви гарантира валутния депозит – ако се смени валутното съотношение, ако падне Борда, ако настъпи хиперинфлация, ще получите жалки стотинки срещу доларите, еврото, лирите или швейцарските франкове. То при хиперинфлация и левовата ви сума също ще се стопи – от пари за една лека кола количеството им ще е достатъчно, когато ви се изплати някога да стигне за един хляб, може би дори черен вместо бял.
Това обаче е оптимистичния сценарий.

Б.
Истината за „гарантираните” влогове:
Към днешна дата Фондът за гарантиране на влоговете има 2,10704 млрд. лева. От тях 917,82 млн. лв. са в държавни ценни книги (ДЦК) на бюджета и 1,1892 млрд. депозити в БНБ.
В Корпоративна банка депозитите на граждани са 4,449 млрд лв., на фирмите - 1,853 млрд. или общо 6.302 млрд. От тях 4.26 млрд. са под 195 583 лв. или съответно 100 000 евро.
* вижда се, че Фондът няма парите – само 2.1 млрд. стоят срещу 4.2 млрд. гарантирани и „защитени” от закона влогове. Т.е. евентуалното им изплащане ще се точи на порцийки през годините (кой както се уреди и каквито подкупи или връзки извади)
* но парите дори не са и 2.1 млрд., а всъщност много по-малко. Причината – така наречената ликвидност (платежоспособност в даден момент) и не могат да се извадят накуп.
--- например облигациите на бюджета трябва да бъдат изкупени предсрочно от него, а не на падежа – т.нар. обратно изкупуване. Т.е. държавната хазна на МФ трябва да задели за целта близо милиард, а тя е в остър недостиг на пари, на червено и затова търси назаем от чужбина 3 млрд., които не й достигат.
--- депозитите в БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете са част от фискалния резерв на държавата. Следователно той ще намалее с 1.2 млрд. лв. от сегашните 4,6111 млрд. (последни данни от края на април). Соча сумата му по сметка в БНБ, понеже ако правителството изтегли от търговските банки другите 495 млн., които е вложило в тях, още няколко трезора мигом ще отгърмят като Корпоративна банка. Накратко - държавата се запътва към фалит, ако възмезди вложителите чрез фонда. Та затова засега спря операциите на банката, не я обяви във фалит, не й отне лиценза и според мен ще точи до второ пришествие окончателното си решение.

------------------------------------------------------------------------------------------------
БЕЛЕЖКА: Всъщност възниква въпросът има ли въобще фискален резерв държавата или и тя също е в технически фалит? Според сменената методика в него вече се пишат и вземания от ЕС (т.е. очаквани от Брюксел пари), но всички вече знаем, че Брюксел спря две от програмите и е на път да спре още две. Т.е. част от вписаните пари никога не ги е имало, няма ги и в момента, нито пък има шанс да дойдат скоро.
А какво е Фискалният резерв? За да добиете представа за него, трябва да видите така наречената му Единна сметка.
В нея са събрани накуп парите на:
правителството,
министерствата,
агенциите,
комитетите,
парламента,
президенството,
Сребърния пенсионен фонд,
Здравния фонд,
селскостопанските фондове,
фонд радиоактивни отпадъци,
международен фонд Козлодуй,
средствата от Европейския съюз,
парите на цялото пенсионно осигуряване,
на здравното осигуряване,
на професионалните осигурителни фондове,
на учителския пенсионен фонд,
на всички държавни обединения, предприятия и структури (летища, пристанища, железници),
на всички държавни ВУЗ,
на съдебната система и т.н., и т.н.
Ако се сметнат парите само на Сребърния фонд за пенсионерите (2,332 млрд), на онзи за Козлодуй (между 1.2 и 1.6 млрд. по различните методики), на фонда за радиоактивни отпадъци (около 0,4 млрд.) – само те правят 4 млрд. Т.е. републиканският бюджет е в постоянно състояние на лоша ликвидност или по-просто казано – в нещо като фалит. А освен това след като Дянков опоска и затри Здравния фонд, сега е опоскан и Сребърния пенсионен заедно с проф. осигурителни фондове, както се вижда от наличните пари във Фискалния резерв. Т.е. или парите на последните три фонда ги има, ама всичко друго е опоскано, или фондовете са опоскани, за да има нещо за текущите нужди.
----------------------------------------------------------------------------------------------

В.
Покупката на Корпоративна – мит!
Акционери (формално се водят такива) в Корпоративна банка са Държавния главен резервен фонд на Оман (държава от Близкия и Среден Изток, която не си знае мънитата от петрол) и руската държавна ВТБбанк (наричат я банката на Путин). Фонда на Оман е популярен в международните финансови среди като интерфейс (магистрала) за пренос на капитал – не участва пряко, а всъщност акционер е фирмата Bulgarian Acquisition Company II, регистрирана в Люксебург. Тя има 30% от капитала.
Руската ВТБ (у нас се представлява от братята Милен и Георги Велчеви – за тях виж книгата ми „BG милиардери”) има 9.9% от капитала. Май изначало е нямала доверие на Цветан Василев (за него виж в същата книга за родните милиардери) и затова е заковала с една десета от процента под онзи размер, в който при проблеми с банката акционерът се лишава от право да участва в управлението й.
Така или иначе, в Надзорния съвет няма руснаци, но има двама араби - Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди (геолог и геофизик, един от големите финансисти от онзи регион на света) и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями.
Възниква въпросът при наличието на такива именити и световно известни колеги в ръководството и с акционер банката на Путин как Цветан Василев си е въртял далаверата (1.2 млрд. на първи прочит - раздадени извън правилата на свързани с него фирми). Не го ли е страх, че ако парите изгорят (както се случи) и той е пътник към един по-добър свят. Знаем, че и в Москва, и в Близкия Изток не си поплюват при такива минавки.
Накратко – никой няма да купува банката и да я възстановява като финансова институция. Далаверата е била замислена отдавна и в пълно съгласие на акционерите. Спестяванията за над 6 млрд. са източени, при покупка трябва да се възстановят, а дори най-голямата Булбанк не струва тези пари. То и цялата България не струва толкова.

КОЙ ОСВЕН ШАРАНИТЕ ГОРИ?

Горят банки. Вкл. тази за развитието. Според отчетите привлечените средства от тях са 118.969 млн.
Горят пряко 130 млн. на държавата. Поне за толкова призна финансовият министър Чобанов. Не уточни какви пари. Затова ще го направя аз - става дума за пари на бюджета, т.е. за част от фискалния резерв, от онези почти 500 млн, с които той спасяваше закъсалата банкова система у нас.
Гори отново държавата, защото на нейните институции и фирми не се гарантират милионните им разплащателни сметки и влогове.
Засега икономическият му колега Драгомир Стойнев мълчи за парите на подведомствените му фирми и особено онези от енергетиката.
В КТБ до края на м.г. бяха 96% от средствата на "Булгартрансгаз", 90,85 на сто от парите на "Булгаргаз", 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и 88,20% от сметките на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Там бяха и 53.49% от парите на АЕЦ „Козлодуй” и 40.49% от парите на НЕК. Там са ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток
Сумата на енергетиката беше достигнала над 880 млн.лв., държавните вложения - над 1.2 млрд. и дори и да е спазена условието в една банка да се държи не повече от една четвърт от финансовите средства на дадена институция, държавата ще изгори още с 220 млн.-300 млн.
Освен МФ и енергетиката в Корпоративна са пари на социалното осигуряване (всички инвалидни пенсии се изплащат чрез банката) "Северноцентрално държавно предприятие", Държавно горско стопанство "Болярка", гр. Велико Търново, Държавния резерв, БДЖ, летище София, Ръководство въздушно движение, Спортния тотализатор, отсядат постъпления от НАП и митниците, на военното дружество „Терем”, на държавното „Снабдяване и търговия” и т.н., и т.н.
КТБ е обслужаваща банка на общините Харманли, Казанлък, Сливен, Раковски, Дупница, Сунгурларе, Айтос, Михалково, Гоце Делчев и Белица.
Банката е популярна в съдебната система и има няколко съдилища, които са избрали за обслужваща банка КТБ. Това е Районният съд в Раднево, Окръжния съд и Административният съд в Стара Загора, Варненския окръжен съд, Окръжен съд-Габрово и др. Сметки имат и различните прокуратури. Националното следствие доскоро е държало парите си там, но преди два месеца ги е изтеглило.
По официална информация сметките и депозитите на фирмите са за 1.853 млрд. лв.. От тях над 1 млрд. са държавни и изгарят!
Горят и някои популярни личности. Например Христо Михаловски – виден седесар и управленец на Иван Костов и зет на тъмносиньото гуру Йордан Соколов. Гори съпругата на депутата от БСП Кирил Добрев с влог, посочен за 205 хил. лв. Изгаря депозит и постоянният ни представител в НАТО Иван Найденов за 31 хил. лв. Сред изгорелите са доскорошният културен министър Вежди Рашидов. Ако се доверим на собствените му думи, с малка за иначе милиардното му състояние сума го отнася енергийния олигарх Богомил Манчев. Но като се присетя за жената, с която живее и с каква позиция е тя, мисля си, че е възможно това да е блъф. (за него и Нели Беширова виж в „BG милиардери”.)
Но не гори Ахмед Доган, понеже овреме е изтеглил парите си оттам (милионният хонорар-влог на видния хидроенергиен консултант беше вложен там на 12% годишна лихва – виж книгата ми „Политиците.Парите им. Мръсните им тайни”), не гори енергийния олигарх Христо Ковачки, понеже навреме се е усетил (или са му подсказали) и т.н.

ЩЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕ ЛИ ФАЛИТА НА КОРПОРАТИВНА В ДРУГИ?

Какво се случи и сбъдна от юни м.г., когато излезе прогнозата ми до сегашния юни?
**** Рейтингите на банките в България бяха смъкнати надолу (на 7 пъти, вкл. и на втората по големина банка, вкл. и на четвъртата по големина – Корпоративна, а третата по големина е с още по-нисък рейтинг).
**** Рейтингът на правителството също падна – само едно стъпало над онова, което в Лондонското Сити и Уолстрийт наричат боклук, бяха спрени част от парите от ЕС, облигационният заем за 1.5 млрд. беше отложен от март за април, от април – за май, от май отложен за края на юни-началото на юли поради липса на интерес. Една от банките, избрани за фискален агент по този заем – световната „Ситибанк” започна да редуцира дейността си у нас, като изнася офиса си в Унгария (другите две никога не са имали клонове у нас), което директно показва как инвеститорите и световните финансови центрове оценяват перспективите и пред страната, и пред самия заем.
**** Рейтинговите агенции дадоха на Корпоративна банка тогава В1 - четири стъпки под инвестиционен клас, като с този рейтинг тя стана с втората най-ниска оценка сред българските банки след ОББ (ОББ според тях е клатеща се и нестабилна, а според мен е в ... - не знам как да го изкажа, че да си спестя 20 000 лв. глоба от държавата)
Всички експерти знаят, че при лоши кредити над 12% (у нас – официално 17%, неофициално – 25%) финансовата система е в опасност. Спирането на работата на Корпоративна банка е само полъх на наближаващото и всепомитащо икономическо-финансово цунами, което ще ни залее и отнесе.
Високата капиталова адекватност (гаранция срещу опасностите) от 16% за родните банки спрямо тези в ЕС е мит. Такава е капиталовата адекватност и в Европа. Давам една справка, която направих.
http://www.eba.europa.eu/supervisory-convergence/supervisory-disclosure/aggregate-statistical-data
При това има така нар. Капитал от Първи и Втори ред, а според основния от първи ред тя у нас е нормалните 8% (недостатъчно според мен за лошите и рисковите кредити).
Ето какво отбелязва при стрес-тестовете за устойчивост на банково-финансовата система Европейската централна банка „при екстремни сценарии проблемни могат да се окажат три институции, където нивото на неподсигурени кредити надхвърля това на целия собствен капитал.”.
А в България – при това не размерът на неподсигурените кредити, а на лошите, което е много, много по-зле, надхвърля собствения капитал на 21 банки (вкл. големите) от всичките 26!
Само глупаци могат да вярват на елейните слова, че крахът ще ни се размине.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Същите слова се лееха и през 1996 г., когато започна кризата при Виденов и всичко завърши с фалит на 17 банки, изгорели спестявания, долар за 3050 лева и разпердушинена икономика. Напомням, че тогава, в края на март 1996 г. БНБ затвори ПЧБ и в рамките на 5 месеца трезорите хлопнаха кепенци и спряха да работят.
Ето ви едно напомняне от онези дни:
„Кризисната обстановка принуди правителството да направи популистки ход, като с пари от бюджета изцяло покрива депозитите на гражданите. В противен случай кабинетът Виденов сигурно щеше да се разклати сериозно, а дори и да падне.
100% се гарантират депозитите на гражданите
"Хората още не могат да преценят риска, който поемат, когато избират къде да влагат парите си", обясни финансовият министър Димитър Костов. "Фирмите имат по-голяма възможност да преценят риска и затова ще си поделим отговорността с тях наполовина.(гарантират им 50% от парите на депозит) Финансовите институции имат пълна представа за риска и затова няма да получат нищо от държавата", обясни той. "Особено важно е да има висока степен на гарантираност на депозитите. Иначе ще се подрони доверието в банковата система за 10 години", заяви управителят на БНБ Любомир Филипов.
Колко ги гарантираха във фалиралите 17 банки и помитащия хиперинфационен шок, видяхме всички
-------------------------------------------------------------------------------

А ето ви и например съобщението на БНБ от онзи ден – 17 юни:
„По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално...”
http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140617_BG
Само два и половина дни по-късно, на 20 юни в 11:40 сутринта „нормалното функциониране”, „високата ликвидност и капиталова адекватност, включително и КТБ” се оказаха поредния мит.
* * * * * * * * * * * *
Възниква и проблема може ли въобще да се вярва на финансовата информация на БНБ. Според мен – не.Именно отговарящият за сигурността на банковата система – подуправителят Цветан Гунев, шеф на „Банков надзор” се оказа клиент на Темида. Оказа се, че системно е скривана и подправяна информацията за капиталовата адекватност на Корпоративна банка, за дела на лошите кредити, за дела на заемите към свързани лица като част от общите, за стабилността й. И затова му се търси отговорност (проформа според мен). Всъщност се питам възможно ли е един бивш счетоводител на „Софстрой”, завършил висшето си образование по счетоводство на 32 години (!- справка от официалния сайт на БНБ), да е един ръководителите на централната банка и отговарящ пряко за стабилността на финансовата система у нас?!. Но в България всичко е възможно – вкл. и невъзможното дори.

Вие вярвате ли, че само един-единствен трезор е ползвал такава „екстра” като укриване на действителните данни за дереджетото му?! А останалите са света вода ненапита, чисти като агнец! Аз не вярвам, още повече като гледам данни от вътрешната информация, с която разполагам........... Смешно да се твърди, че банка, която едва ли не крепи държавата, може да клекне за 2 дена под натиска на баба Пенка и чичко Марин с влоговете им от 500-600-1000 лв. Но това е добро оправдание за предварително замисления сценарий, по който бяха изпомпани почти 6 млрд. лева и накрая спуснаха завесата, оправдавайки се с паниката на тълпата.......................... Новината идва след полетялия надолу през няколко стъпала наведнъж рейтинг на Корпоративна банка - смъкнат от Мудис преди седем дни и след серия понижени рейтинги на банки в България в последно време (от ДСК до Райфайзен). Но изглежда решаващият фактор е друг: отчита се "съществуващата УМЕРЕНА вероятност за подкрепа от държавата в случай на нужда", сочат от Fitch. Тъй като ПИБ е сред системно важните банки (трета по размер на активите, 6.7 млрд. лв. към края на юни 2013 г.), разполага с имплицитната подкрепа на държавата, отбелязват експертите. Парадокс от експертите - тенденцията е минус, но евентуален крах ще бъде избегнат, понеже държавата ще налее пари, но и това не е сигурно, понеже вероятността за подобна крачка е "умерена". Азбуката е, че структуроопределящите банки се крепят на всяка цена, защото иначе всичко отива по дяволите заедно Борд, лев и икономика..............................................................................
Накратко – единствената стабилна финансова институция у нас с възможно най-висока и безпроблемна капиталова адекватност се очертава Бурканбанк. С неудобството – без лихви, но с удобството да си опазиш парите от рисковете.

СЦЕНАРИЯТ
При фалита на Корпоративна банка е ясен.
Ние сме страна на илюзиите, на парадоксите (виж началото на поста).
Същият парадокс е войната Цветан Василев-Делян Пеевски и фалита на Корпоративна. Този фалит е типичен пиратски маньовър по ограбване на спестявания, маскиран като война между пиратите, които иначе си задигат чуждите парички в мир и сговор. Нещо като правителството – дето му искат оставката, ама гласуват за него, като Южен поток – дето е спрян, ама не е спрян, като изборите – дето са решени, ама дори датата не е определена. Нещо като поредния театър, на който да ръкопляскаме.
Защото няма луд, който да прецака влиятелни арабски шейхове – световни мултимилиардери, вързани със Ситито и Уолстрийт и банката на Путин. Без сговор (вкл. и с тях) нито Пеевски нямаше да посмее да напада Цветан Василев и Корпоративна, нито пък Цветан Василев щеше да изпразни трезора.
Изпразването на трезора обаче наред с джобовете на граждани и малки и средни частни фирми изгреба и остатъците от брашнянения и вече изпразнен чувал на държавата - от енергетиката, та чак до изпадналото в технически фалит БДЖ.

********************За сценария пред страната*****************************
Валутния борд се крепи именно на пари. А не на едните голи думи. А парите са кът – инвеститорите бягат, капиталовложенията у нас се изпаряват, износът спада, дефицитите растат, заемите, които се взимат, все не стигат да запълнят дупките.
Бордът е като триножник. Единият му стълб е банковата система (проблемна, несигурна и в опасност), вторият му – бюджета, който вече е в технически фалит, третия – реалната икономика. Ако един от тези три крака подаде, цялата му конструкция ще се катурне. Двата вече са поддали, а третият – бизнесът е на последни издихания.
Какво е бъдещето?
Дори само едни скрочмни и частични данни ще ви го посочат:
Справката за падежите сочи, че сумата в следващата година по всички държавни борчове и тези на частния бизнес – общо към чужбина, която трябва да платим, е над 5 млрд. евро. Ситуацията е следната: платим ли – ще фалираме, не платим ли – ще ни обяват във фалит.
Дори и ситуацията с иначе провъзгласения за най-нисък в Европа само държавен дълг (без този на фирмите и банките) е трагична. Защото освен сумата се броят и вноските – сумата може и да е ниска, ама доходите ви да не достигат за вноските.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ето някои данни според Бюлетина за държавния дълг на МФ (данни са към 31 март, а оттогава нещата са се влошили)
=====7 255 550 300 лв - вътрешен дълг. =============
- 1 956 821 915.91 лв. с падеж до година (26,97%)
- 3 078 529 992.29 лв. с падеж от 1 до 5 години (42.43%)
=====4 004 500 000 евро - външен дълг ============
- 788 085 600 евро с падеж до 1 година (19,68%)
- 1 180 526 600 евро с падеж от 1 до 5 години (29,48%)
------------------------------------------------------------------
..................Равносметка в лв.................
*** 3 498 183 374,96 - тези 3.5 млрд. милиарди са със срок на падеж до 1 година! До това време трябва да се платят. Това е 23.18% от общия държавен дълг. Т.е. за година трябва да се задели 4.5% от БВП за плащания.
Като разход от приходите на конс. бюджет това са 11.36%, като част от приходите на правителствения бюджет - 18.17% !!!!! Накратко – или плащаме, ама не остават пари за нищо друго – дори и за заплати. Или не плащаме, ама ни обявяват във фалит. И едното е тотална мизерия и нищета – ама такава, каквото не сме виждали от 1996-1997 г., и другото е.
И затова правителството иска да вземе тези 3.5 млрд. като заем от чужбина (у нас няма кой да ги даде и откъде). Сега обаче надали ще успее да плиръже някой.
*** 5 387 439 332,36 - тези 5,4 млрд. са с падеж от 1 до 5 години.
Те са 35.5% от общата сума на държавния дълг. Т. средногодишно ще се погасяват главници за 1,347 млрд. по досегашния дълг, без да се отчитат взиманите нови заеми, лихвите по старите и новите и новите емисии ДЦК.
** Става дума единствено за главници. Плащанията за лихви въобще не са включени в тази сметка. Не са включени и евентуално активирани държавни гаранции.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Личното ми мнение - ситуацията ни е като гръцката, а реално преструктуриране на остатъчния срок до падежите трудно ще има и ако се постигне, ще е срещу висок лихвен разход и същата непосилна за плащане цена.
Подобни таблици мога да ви посоча за банковата система, за социалното и здравно осигуряване, за платежния баланс на страната. Картината е абсолютно същата. България е фалирала, ама още не са ни го съобщили.
В онзи пост, излязъл година по-рано, го написах:
"Днес гледах редица справки от данните на Европейската централна банка, събирани за България. Няма как да дам огромния масив информация, но ето един:
Оценка на салдата (наличностите резерви и капитала) към края на периода във ВСИЧКИ парично-финансови институции
(Outstanding amounts at the end of the period (stocks), MFIs excluding ESCB reporting sector - Capital and reserves, All currencies combined - World not allocated (geographically) counterpart, Unspecified counterpart sector sector, denominated in Euro, data Neither seasonally nor working day adjusted (Balance Sheet Items )
ЗА ЮЛИ 2013 - 5611 млн. евро ИЛИ НЯМАТ ДОРИ 6 МЛРД. ЕВРО. В методиката се казва, че някои парични активи/пасиви на централната власт (Post Office, хазна) също са включени в този набор от данни.
За тези, които не са специалисти: е, това са парите, налични в България - на всички банки, на финансово-брокерски къщи, застрахователите, пенсионните и осигурителни фондове, фискалния резерв на правителството, на държавата и т.н.
Иначе у нас ще ви кажат, че влоговете са за над 20 млрд евро равностойност, фискалния резерв – оше 2.5 млрд. Бордът има 13 млрд. (преди година имаше почти 16 милиарда) и т.н. Вервайте им, ама после верващите ходят за зелен хайвер."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Преди година написах и това:
„НАКРАТКО без да го обявява официално, Брюксел е отрязал парите на това правителство точно както спряха навреметопарите на Тройната коалиция на Станишев.”
Е, поне това вече го знаем официално от месец насам чрез спрените две оперативни програми.”
В онзи пост за падането на Валутния борд, очаквания инфлационе шок и затваряне на банките (с ограничения за тегленето на депозити, както процедираха при Корпоративна сега) написах и следното:
Ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шенън заяви, че основният фокус на фонда по време на срещите ще бъде икономическият растеж на страната и развитието на пазара на труда. Тя допълни, че сегашната мисия е подготовка за мисия на МВФ по чл. IV на Учредителния договор на институцията през есента на тази година.
Сякаш между другото шефът на мисията Мишел Шенън споменава, че сегашната мисия е подготовка за основната мисия на МВФ по чл. ІV на Учредителния договор на МВФ. Тази мисия ще се състои в началото на септември.
Его го и го Договорът с параметрите на член ІV.
http://www.imf.org/external/pubs/ft/aa/index.htm
Член IV: Задължения по отношение на обмена на валута,
• 1. Общи задължения на членовете
• 2. Общи договореностите за обмен
• 3. Наблюдение на договореностите за обмен
• 4. Паритетни стойности
• 5. Отделни валути в рамките на териториите на потребителя
Трите събития се навързаха в логиката си – нови евробанкноти с надписи на български, преминаване на печатницата за тях в западни ръце на голяма и авторитетна фирма, подготвителна мисия за основната мисия на МВФ (съвместно с ЕЦБ), която ще обсъди бъдещето валутно отношение на обмяната лев-евро и въвеждане на еврото у нас.”

Това написах преди година. А сега единствената неизвестна в уравнението е през кой месец и по какъв курс. Валутният борд у нас беше въведен след поевтиняване на лева от 43 пъти.
На 13 юни – току-що, само преди седмица мисията на МВФ напусна България. Веднага след нея се разгоря докрай псевдовойната Пеевски – Цветанов и на 20 юни изгърмя Корпоративна. Големите играчи знаят какво и кога предстои, при какви параметри ще е обмяната, какви показатели ще стигне инфлацията. Знаят, че ще ни спасява МВФ и ЕЦБ, с които се води мисията.
И побързаха да задигнат почти 6 млрд. от трезора, докато все още ги имаше преди всеобщия крах.
Автор - Григор Лилов

Категория: Новини
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове: 2
Уникални кадри от потопа във Варна
Категория: Новини
Прочетен: 540 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: aparapunova
Категория: Новини
Прочетен: 46910
Постинги: 40
Коментари: 13
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30