Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: aparapunova Категория: Новини
Прочетен: 71375 Постинги: 40 Коментари: 13
Постинги в блога
2 3 4  >  >>
Честито Държавата ни влиза в една прекрасна "Дългова спирала" от която няма излизане!!!!! Дано тези хора имат поне малко съвест и тя да ги гризе да края на живота им, че съсипаха държавата за тези 25 години!
Ексклузивно Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ image новините от: днес / вчера / Архив 25 февруари 2015   Препоръчано от OFFNews "Подкрепа" протестира срещу конкурса за... image Гневно писмо срещу допускането на Елена Кирилова в конкурса за шеф на отдел ... 23.02 2015 в 14:405 62-годишна рускиня роди момиченце... Колко струва да родиш в различните... Протест пред Президентството срещу... Каролев: Без нов дълг България... Свиреп свят за нашите внуци: интервю с... Светът се подигра на новата прическа на... image image Горещи теми: Мир в Украйна Kaбинетът тегли нов заем Червеи от МВР подслушват протеста   OFFTOPIC Червени панди лудуват в снега в Охайо (видео) Запознай се с интересни хора image   image image FACEBOOK   Виж православния календар image Партньори image image Последни коментари red or dead:Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ... red or dead:Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ... Боко Тиквоча:Българска супермоделка се изправя пре... кхъ - кхъ:Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ... Bastor:Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ... Кънчо Путкодеров:Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ... ?:”Атака” и БСП на протест пред НС срещ... Аз съм:Кънев: Финансовият министър прибърза ... Боко Тиквоча:Българска супермоделка се изправя пре... НАЧАЛО / Новини / Политика Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ OFFNwes | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 февруари 2015 в 14:175808 image Резултатите от гласуването Снимка: Ивайло Анев

Ратификацията за нов дълг от 8 млрд. евро мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ.

Изненадващо в последния момент ДПС и АБВ решиха да подкрепят дълга. Депутатите от Патриотичния фронт гласува предимно "въздържал се".

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D0%9F%D0%A1-%D0%B8-%D0%90%D0%91%D0%92_467157.html



Категория: Новини
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове: 3
Без купен, корпоративен вот и мъртви души същинският вот за ГЕРБ е 16, 8%. Това заяви на пресконференция Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика /ЦДП/, предаде репортер на БГНЕС.
Освен това излиза, че ГЕРБ е първенец по купуване на гласове,“мъртви души“и корпоративен вот. Единствено Патриотичния фронт не купува гласове, коментира експертът.
Центърът за демографска политика и Демографски институт към Българка академия на науката и изкуствата /БАНИ /за пръв път изготвят изследване, което не само показва евентуалния вот за партиите, но и показва каква част от него е купен, корпоративен вот и каква част от него са“мъртви души“.Иванов разясни, че общият вот за ГЕРБ е 30,3%. От него 1,2 вот са“мъртви души“, 8,1%е корпоративен вот, 4,2% са купени гласове, а 16, 8% е същинският вот.
Общият вот за БСП е 22,5%. От него 1,0% е вот“мъртви души“, 6,2%е корпоративен вот, 3,9% са купени гласове, а 11, 4% същинският вот.
Общият вот за ДПС е 14,2%. От него 0,7 е вот“мъртви души“, 2,7%е корпоративен вот, 4,1% са купени гласове, 6,7 е същински вот.
Общият вот за Патриотичен фронт е 9,4 %. От него 0,3 % е корпоративен вот, 0,0 % купени гласове, 9,1 % е същинският вот.
Общият вот за Реформаторския блок е 6,2%. От него 1,8% е корпоративен вот, 0,2% са купените гласове, 4,2% е същинският вот.
Общият вот за ББЦ е 4,4%. От него 1,3% е корпоративен вот, 1,0% са купени гласове, 2,1% е същинският вот.
Общият вот за Атака е 3,3 %. От него 0,4 % е корпоративен вот, 0,2 % са купени гласове, 2,7 % е същинският вот.
Общият вот за АБВе 4,3%. От него 0,1% са мъртви души, 1,2% е корпоративен вот, 0,4% е купеният вот, 2, 6% е същинският вот.
Общият вот за друга партия остава общо 5,4%.
Според Петър Иванов големитепартии купуват най-много гласове, защото разполагат с най-много средства от държавни субсидии, сравнение с по-малките. Ако вотът беше само същински в парламента влизат само 5 партии, без купени гласове, корпоративни гласове и мъртви души. Ако прибавим и тях влизат 7 партии, обяви той.
Според изследването 3 милиона и 500 хиляди избиратели ще отидат до урните на 5 октомври. От тях същинският вот е 61%, купеният вот е 14%, корпоративният вот е 22%, а мъртвите души са 3%.
490 000 хиляди души купен вот, корпоративен вот - 770 000, 105 000 мъртви души. Тези параметри са безсрамно високи, според него. Гласове продължават да се купуват, категоричен е експертът.
Акад. Григор Велев от БАНИ тълкува, че винаги, когато има повече от 4 партии в парламента, се получава парламентарна нестабилност. Създават се условия за нелоялна конкуренция, която довежда до сериозни разминавания на законодателната дейност. По правило тогава се пристъпва към нови избери. Възможно е животът на новия парламент да бъде по-кратък, прогнозира още той.
Проф. Никола Алтънковот Центъра за демографска политика пък изтъкна тезата, че докато няма граждански контрол върху дейността на информационно обслужване, която брои гласове ще има съмнения за лоялността на изборните резултати.
При изследването са използвани - интегрална методика, анкетно проучване с 1342 души, тези резултати са били сравнени с още 10 агенции и една немска, контент анализ, фокус групи, динамичен анализ са използвали в изследването. /БГНЕС
Категория: Новини
Прочетен: 1809 Коментари: 0 Гласове: 2

Така желания избирател или грешката на политиците

 

През последните дни следя изявите на родните ни политици и техните предизборни ПР изяви в медиите. Направи ми изключително лошо впечатление описанието на идеалния за тях избирател или по-точно някой социолог е определил таргет групата по един изключително лош начин без особено да се замисли, защо тези хора не гласуват. И милите политици повториха написаното без да се замислят, колко обидно звучи за всички българи то. С няколко думи ще възпроизведа по памет техните описания: това са млади работещи хора около 30-те години до 40-те, които са икономически активни и плащат данъци. Това би трябвало да са хора със семейства и не лош икономически и социален статус, в голям процент образовани и социално активни. Това били “рискуващите и смелите хора”, защото тези над 40 години били друго поколение не толкова иновативно. Да видим Вие виждате ли нещо сбъркано в това определение знаейки къде живеем?!?!?!?

В голяма част хората около 30-те години се ограничават и не създават семейства, за да не изпаднат в икономически колапс и социална немилост трябвайки да издържат семейство и деца. А, това за България си еКауза пердута... Да, може би това са хора, които работят, но те са отправили поглед “навън” към Западна Европа, защото им е писнало да бъдат работещи бедни не можейки да живеят нормално, като покриват сами разходите си и имат жилище или да живеят под наем. Това са хора, които искат да са по-мобилни, но в БГ работата е в 3 големи града да не кажа, че всички вече използват София за трамплин към Терминал 1 и 2. Това са хора до голяма степен израснали в Демокрация или не помнят почти нищо от Комунизма и те искат да живеят тук и сега, а не както старото поколение с отложен старт, с поглед в бъдещето и когато “нещата ще се оправят”.  Те цял живот са слушали това от по-старото поколение, от политиците, от медиите от всички.

Социолозите насочиха политиците именно към онези избиратели, които не гласуват и искат да емигрират дали са 600 000 или 1 000 000 това ще го оставим на статистиката и на тези на които им е било платено да броят. Факт е, че това поколение гледа все още “Шоуто на Слави” и го цитира: “ Аз няма да гласувам докато не стане гласуването задължително”. На всички млади хора необвързани с партии и държавна работа им стана ясно, че да гласуват за малка партия, но гласът им да не отиде напразно не променя нищо. Тази игра е за големите партии, твърдия електорат, за държавните служители, за постовете, за хляба, за обеляването на тези хора, за богатите и можещи да си купят мъртви души партии, които говорят, че ще променят едни списъци вече 2 години. Факт е, че тази промяна не е удобна за никой, факт е, че и това не са хора, които са в чужбина... Проверката в списъка пред блока на всички избори е, че комшиите емигранти си стоят в обикновения списък и сигурно още се водят и в списъка по местоживеене в МВР. Така, че продължават да ни лъжат и да се оправдават левашката...

България е една пустееща, празна, незасята оставаща без народ земя и Държава територия . Пука ли му на някой!!! Как мислите?!?!?!А, издат избори и трябва да ни управляват хора на които им пука, хора които променят събитията и създават....хора, които!!!


Категория: Новини
Прочетен: 1314 Коментари: 2 Гласове: 1
Скъпи (бивши) колеги от БНБ и настоящи палячовци, престанете да пробутвате глупости за "изчезнали досиета" и "неизвестни кредитополучатели" за 3.5млрд. - това просто не е възможно:

1)     Кредитните досиета в една банка съдържат хартиени оригинали, но по-голяма част от важните документи се издават и/или регистрират от/в други институции - Годишен финансов отчет - Търговски регистър към Агенция по вписванията; Ипотеки - Имотен регистър към Агенция по вписванията; Скици на имоти - Кадастрален регистър към АГКК, Залози върху движими и недвижими активи, дялове и акции - Регистър на особените залози към МП, Пълномощни - Регистър на пълномощните към Камарата на нотариусите; Оценки на обезпечения – независими външни оценители посочени от банката; Оценки на апортни вноски – независими външни оценители определени от Агенция по вписванията.

2)     Голяма част от документите по един кредит минават през нотариус, където се пазят копия от тях. Разбира се, освен ако всички тези кредити не са отпускани без обезпечение от самото начало и сделките не са минавали въобще през нотариус... Но да оставим нотариусите за момент.

3)     Оригиналите на определени документи (напр. ипотеки) се пазят в банката разделно от текущите документи по кредитните досиета, в каси, за които има назначени материално отговорни лица, има описи и пр. Тези хора носят отговорност, подобна на тази на арестуваните касиерки.

4)     Всички документи от кредитните досиета се дигитализират (пратика още от преди 15 години), тъй като поне формално един кредит трябва да се разглежда от Кредитен съвет, както и да има налична информация в електронен вид, за нуждите и на Фронт офиса и на Бек офиса, за да бъдат вкарани в Банковата информационната система всички важни параметри на кредита. Конкретно в КТБ движението на документите по един кредит става през системата за електронно деловодство, която има отделен архив. Да не говорим, че всяка банка през 2014 година ползва и софтуер за оценка на риска (Credit Scoring), така че важните параметри на всички кредити ги има и там.

5)     Всяка банка изпраща автоматично към БНБ данни за ужасно много неща - кредитни експозиции, просрочия по кредити, депозити, данни за ликвидност и пр. Периодичността е различна, но ще се учудите, колко много неща се изпращат ежедневно и в БНБ се пази история на всички ключови параметри. Невъзможно е нещо да се "замаже" със задна дата...

6)     Всяка банка регулярно преминава през сериозни одити – задължително има структура "Вътрешен одит", която провежда текущ контрол и поддържа отделен архив; задължително има наета независима външна одиторска компания, която заверява годишните отчети и доклада на банката; има (предполагаемо) независим банков надзор от БНБ, който задължително не е само дистанционен, провежда проверки на място и разполага с всички документи. Всички контролни структури, вътрешни или външни, задължително правят извадка и копия от кредитните досиета, особено по големите експозиции, за да оценят състоянието на кредитния портфейл и рисковете. Всички тези структури и организации са длъжни да поддържат отделни архиви – и хартиени и електронни.

7)     Всички информационни системи във финансовата сфера имат архиви, както в банката (on-site), така и изнесени копия (off-site), още от времето на влизане в сила на изискванията по "Basel II". Не само за защита от аварии, ами за отчетност и проследимост. Съжалявам, но ако са унищожили и бекъпите, трябва да има масови арести...

8)     Всички кредити се регистрират в кредитния регистър - проста засечка между ЕИК-тата на кредитополучателите от там и ГФО-тата от НСИ или Търговския регистър ще покаже, дали фирмите, които са получили кредити, са ги осчетоводители, както и какви са тези фирми - от кога са създадени, каква им е историята, свързани лица ли са с КТБ (поне по документи, да не говорим, че по закон БНБ може да тълкува много широко термина "свързани лица"). Ако ви е много сложно - направете си абонамент за CIELA.com - там данните са дигитализирани като хората и има търсачка на свързани лица до четвърто ниво на свързаност.

9)     КТБ не е банка "Изток-Запад" с един (1) клон и двадесет (20) човека - за да се обслужат толкова много кредити, пък били те и "кухи", се изисква да се изготвят много вътрешни документи, да се разменят по мейл и през системите на банката и пр. Прекалено много хора трябва да са наясно, какво се е случвало, ако е имало унищожаване на информация, защото тази информация трябва да се унищожи на безброй много места - архив на клона, архив на централата, архив на юристите, архив на риск мендижмънта, архив на "Вътрешен одит", архив на външните одитори, архив на БНБ, информационна система на банката, вътрешните справочни (Business Intelligence) системи, системата за автоматизирана отчетност към БНБ и сътоветно склада за данни (Data Warehouse) на БНБ, Кредитния регистър и пр. и пр. Специално за триене на данни от банковата информационната система на КТБ и тези на БНБ - това може да стане ако се бърка директно в базите данни, но това значи и ИТ администраторите да са пределно наясно, какво е правено!

За мен има няколко възможни хипотези:

1)     Хипотеза 1 - Имало е много стройна организация и конспирация за замитане на следи, в която са участвали в продължение на месеци, десетки специалисти от най-различни области от КТБ, БНБ, външната одиторска компания и т.н. - десетки хора, които сега са скрити някъде (изнесени от България?), за да не изтече никаква информация...

2)     Хипотеза 2 - Като цяло в КТБ никога не са работели никакви нормални правила и процедури, не са ползвали информационни системи и електронна поща, всички кредити са отпускани с 2-3 подписа и без досиета, както и без обезпечения. Външната одиторска компания и БНБ никога не са стъпвали в банката, всичко е заверявано "на доверие". Това просто не може да е истина, но е хипотеза.

3)     Хипотеза 3 - Прокуратурата, службите и квесторите от БНБ, поемайки контрола над КТБ, са изнесли цялата документация, за да замажат следите на фирмите на Пеевски и други избрани политици, олигарси и пр. и изнудват хората, които знаят истината, да си траят, за да не изчезнат от тази земя.

4)     Хипотеза 4 - Извънземните са атакували КТБ и ние "зрителите на цирка" не сме разбрали...

При хипотези от 1 до 3 би следвало поне десетина човека от БНБ и няколко други организации да бъдат арестувани за престъпление по служба и "престъпна небрежност" (Gross Negligence), както и да се започне разследване на всички други институции и организации, които участват в процеса...

При доказване на хипотеза 4 мисля да поискам убежище на Плутон...

Васил Величков е бил директор "Информационни технологии" на ТБ "Хеброс" след нейната приватизация от Regent Pacific Group в периода 1999-2002г. През последните 15 години е ръководил и изпълнявал десетки проекти, свързани с информационни технологии във финансовата сфера и е участвал в проектите по създаване, развитие, интеграция и поддръжка на няколко национални електронни регистри - Търговския регистър към АВ, Имотния регистър към АВ и Кадастралния регистър към АГКК.

Заглавието е на редакцията
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/14/2343655_zashto_dokumenti_za_35_mlrd_lv_ne_mogat_da_se_izpariat/?ref=cheteno24

Категория: Новини
Прочетен: 1647 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 15.07.2014 23:14
Отива една бабичка в НАП да подава данъчна декларация. Служителката прочита докИмента и казва:
- Бабо, забравила си да пишеш тука какво работиш!
- Е па проститутка съм! - тутакси се отзовава с готовност бабата.
- Моля?!? Бабо, ти май не знаеш какво означава тази думичка. Не може да си проститутка - на тези години... - подсмихнала се служителката.
- Аааа, не, не! Изкарвам пари на магистралата, значи съм проститутка! - настоявала на своето бабата.
- Е, добре, хайде обясни ми какво точно правиш!
- Амиии... сутрин отивам на магистралата, избирам по-открито местенце - да се виждам отдалеч, па заставам там и чакам. Към 10 ч. идва едно хубаво момиче, младичко такова, с оскъдни дрешки и ми казва: "Бабо, мАни се оттука, че ми пречиш!". И ми дава 10 лева...

Категория: Новини
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове: 1
БРЮКСЕЛ НЕ ДАВА ПАРИ, А РАЗРЕШИ
спасяването на банките да стане с цената на
ИЗПРАЗВАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ
* Правителството и БНБ ще вземат 3.3 милиарда от тези източници


Днес сутринта на пожар и по свръхспешна молба ЕК разреши на българското правителство да ползва 3.3 милиарда кредитна линия, за да спаси банковата система.
ВЪОБЩЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ, както посочиха родните медии!
СТАВА ДУМА ЗА НАШИ, РОДНИ ПАРИ!
Става дума за разрешено изключение от евродирективите, според които държавната помощ и държавното субсидиране не е разрешено за частни структури, понеже нарушава конкуренцията.
Новината потвърди всичко, което съм написал в по-долния пост на стената си във "Фейсбук" и данните от официалните документи, които цитирах: парите на банковата система свършиха, бюджетът няма пари да помогне, валутата в страната и БНБ е повече от кът - няма и 400 млн.евро (долния ми пост и факсимилетата от документите).
Затова ще се посегне на стабилността на лева!

Парите се дават по документи от Фискалния резерв, чийто пари са в пасива на Валутния борд. Но валутата от тях се води в неговия актив. 3.3 милиарда ще дойдат от там.
Скритият смисъл на операцията - навремето при Виденов изгребаха валутните резерви, сега ще изгребат Валутния борд, за да натъпчат с парите му Цеко Миневци, Цветан Василевци и сие.
Навремето при Виденов наляха маса пари от валутния резерв в банките, за да спасяват системата, после фалираха повечето, нагло отмъквайки парите, а "по-почтените" трезори вместо директно да ги крадат, откраднаха чрез хиперинфлацията - и те като кредитните милионери погасиха заемите си, оформени в левове с нищожни количества валута.
Сега ще се случи същото. И затова парите ще бъдат оформени не като валутни заеми, а като левови - 3.3 милиарда, но ще се раздадат 1.7 милиарда евро. После, след хиперинфлацията ще ги погасят с няколко десетки милиони евро.
Чака ни хиперинфлация, фалирали трезори (ненужни след отмъкването на парите), блокирани спестявания, умряла икономика.

И още едно пояснение:
във фискалния резерв освен парите на държавата са парите на здравното, социалното, Сребърния фонд за пенсионерите, повечето осигурителни фондове от втория стълб и т.н. Е, от днес ги няма като предястие преди основното опоскване на българина.
И последно - до днес БНБ трябваше да е публикувала седмичните данни за баланса на Валутния борд - т.е парите му до 27 юни. Е, още ги няма и и е ясно защо е закъснението.

Григор Лилов
въпросните таблици
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=607140302735246&set=pcb.607140779401865&type=1&theater
Категория: Новини
Прочетен: 1772 Коментари: 0 Гласове: 4
Потъва презокеански кораб. Наш сънародник по чудо се спасява на необитаем остров.
Минават години, но той някак си оцелява до деня, когато към острова се приближава кораб под български флаг. Нещастникът пали огън, за да го забележат, тича по брега, маха отчаяно ръце.
От кораба се отделя спасителна лодка с един моряк.
- Капитанът ви изпраща новите вестници - казва морякът. - Моли ви да ги прочетете и да решите струва ли си да се връщате...

Категория: Забавление
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове: 1
Георги Ганев: Няма банка в света като ПИБ, която да удържи за 4 часа да изтеглят 800 млн.
Проблемът е защо прокуратурата не се самоарестува, предложи Румен Леонидов

Икономистът Георги Ганев е категоричен, че няма банка в света, която може да удържи на удара от трезорите й да бъдат изтеглени 800 млн.  само за няколко часа. " Това е световен рекорд!800 млн. лева са около 14 % от всичките срочни депозити. ПИБ  няма да работи в събота и неделя, но ще работи в понеделник., а дотогава тя има нужда да набере кешова наличност и да я изпрати по клоновете, за да могат да бъдат обслужени всички хора, затова всички да бъдат спокойни"

Атаката обаче не е била единствено срещу ПИБ. Тайнствени СМС за фалити са получили и вложители от други банки. 

"Няма никакво основание за притеснение. 11 млрд са готови в трезорите на БНБ, към тях от понеделник ще се прибавят още 3 млрд. от пласирани еврооблигации. Банковата ни система има високи ликвидни наличности. За психозата на хората, които обградиха банковите офиси на ПИБ голямо влияние изигра и изявлението на соц. депутата Антон Кутев, че втора банка се очаква да обяви фалит. 

Кои са сценаристите, които искат да подпалят банковия сектор у нас?

"Дори да не са едни и същи организаторите, тези, които участваха в атаката срещу КТБ, най-малкото те отвориха мястото за действие на тези, които участват в сегашната атака", смята икономистът. 

Държавата след като не успя да се справи с КТБ, някои реши да се прикачи към тази ситуация. Проблемът е защо прокуратурата не се самоарестува. Няма първо разследване, а направо арестуване. Кой вярва, че Йовчев ще разследва? Кой вярва на Иван Искров днес?

Знаем, че Пеевски има много да връща на КТБ, но той няма да ги върне, коментира от своя страна  писателят - бунтар Румен Леонидов.

Проблемът е политическата безтегловност, която отваря врати за хищнически проекти, изпадането в безтегловност на коалицията след изборите. Българската държава се остави да бъде завладяна от олигархичните кръгове. Антон Кутев допринесе за паниката днес с изказванията си вчера, продължи да анализира ситуацията Ганев.

България е близо до точката на незавръщане. Олигархията е другото лице на политиката. Една част от олигархията са хора с къс хоризонт, с мисъл вземи и бягай. Те знаят, че могат да бъдат фактор само тук и сега. Олигарсите са готови да продадат страната на всеки, коментира социологът Иво Христов.

Повтаря се нещо много важно - колкото пъти БСП се качва на власт толкова пъти хората излизат с камъни. ДПС смазва бившите си партньори , а утре ще се прегърне с ГЕРБ. Свалиха едно правителство, после ще свалят следващото, убеден е Леонидов.

Тя е длъжна да сменя партньорите си, за да покаже, че може да танцува, допълни го социологът.
http://www.faktor.bg/novini/balgariya/23390-georgi-ganev-nyama-banka-v-sveta-kato-pib-koyato-da-udarzhi-za-4-chasa-da-izteglyat-800-mln.html


Категория: Новини
Прочетен: 1313 Коментари: 1 Гласове: 0
Един човек чакал на опашка пред банката, чакал, накрая му писнало и казал:
- Е, не, отивам на тия политиците и ще им ***!!!
Връща се след около час, нарежда се пак мълчаливо, а човекът зад него, който му пази реда, го пита:
- Какво стана, *** ли ги?
- Нееее, там опашката беше по-дълга....
Категория: Забавление
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове: 3

Генно модифицирани храни; пилешко със съдържание на белина; химикали свързани с рак на гърдата, аутизъм и безплодие; телешко, третирано с хормони; горива, неотговарящи на изискванията за безопасност. И на етикетите на всички тях липсват обозначения за опасани съставки.

Това са само част от американските стоки и правила, които ще стъпят на европейския пазар след предстоящото подписване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.  

В поредица от материали РЕПОРТЕР ще запознае читателя с някои от основните опасности, които ТПТИ крие за европейските потребители и в частност – българските, както и за рисковете, които споразумението носи за отделните държави членки на ЕС. 

Американските храни, съдържащи генномодифицирани организми, които се внасят в ЕС, вече ще стоят на щандовете в България и останалите европейски страни без етикети, обозначаващи наличието на ГМО. Това е заложено в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои да подпишат САЩ и ЕС с цел създаване на най-големия в света свободен пазар. 

В момента, съгласно Регламент на ЕС (№ 1829/2003), когато ГМО се използват в храни и суровини в количество над 0,9%, това задължително се обозначава на етикета. Така се гарантира правото на информираност и на свободен избор на европейския потребител, обясниха пред РЕПОРТЕР от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). В САЩ такова изискване към етикетите обаче няма. 

Въпреки това досега американските производители бяха длъжни да се съобразяват с изискванията на ЕС. Така на етикетите на техните стоки биваше обозначавано съдържанието на ГМО при внасянето им на европейска територия.  

Според клауза, заложена в ТПТИ, корпорации като Монсанто - един от най-големите производители на генномодифицирани организми в света, вече ще могат да поискат премахване на задължителното етикетиране. Ще могат и да съдят европейските държави и отделни фермери в случай, че са информирали потребителя за съдържанието на стоката им и са поставили на продуктите обозначение „ГМО”. Основанията, на базата на които американските корпорации ще могат да съдят цели страни от ЕС, са „пропуснати ползи” и „ограничаване на свободния пазар”.

За да се гарантира правото на корпорациите, с подписването на ТПТИ започва да функционира и специално създаден трибунал от европейски и американски представители. Той ще се занимава с въпроси, свързани със стокообмена между ЕС и САЩ. Неговите решения и правомощия обаче ще стоят над европейското законодателство и това може да се окаже голям проблем, особено за малки и уязвими държави като България, обясни пред вестника Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”. 

Много малък кръг от хора в Европейския съюз ще взима решения относно „синхронизирането” между двете преговарящи страни на изискванията им към стоките, което е много опасно. Това заяви проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

По думите й ПТПИ ще позволи на американските корпорации да стъпят здраво на европейския пазар, а заради отстъпките от строгите изисквания към ГМО, които ЕС прави в името на преговорите, губим най-важното за следващото поколение – почвата, природата и здравето.   

Според Пол Мърфи, член на Европарламента „американският агробизнес отдавна се стреми да изнася в Европа продукти с генетично модифицирани организми. И явно ще получи тази възможност”.

 

image

Корпорацията води до фалит фермери от цял свят

Ефектът „Монсанто”

Най-големите страхове сред потребителските организации и неправителствени формации в ЕС са свързани с възможността компании като Монсанто да съдят европейски държави и ферми, принуждавайки ги по този начин да продават на потребителите стоки, на които няма обозначение за токсичните вещества, които съдържат. 

Един от многото примери в това отношение е мандра Оукхърст в САЩ, срещу която Монсанто заведе дело. Причината – обозначение на етикетите, че млякото не съдържа синтетичния стероид rBGH. Той е забранен поради здравословни причини във всяка страна с изключение на САЩ, а Монсанто е производител №1 на rBGH. Според Монсанто Оукхърст няма право да информира своите клиенти, че млечните й продукти не съдържат химикала на Монсанто. Под силния натиск на транснационалната корпорация, собствениците на фермата бяха принудени да подпишат извънсъдебно споразумение, оставяйки много други мандри уязвими на подобни атаки от Мосанто.

ГМ култури на компанията причиняват икономическа катастрофа на фермерите от цял свят, вкл. САЩ. В Индия дори се стига до масови самоубийства – над 100 земеделци слагат край на живота си заради деформирани и провалени реколти памук.

 

image

Позиция на МОСВ

ГМО крие рискове


„България счита, че отглеждането на генномодифицирани култури крие потенциални рискове от настъпване на неблагоприятни последствия. Същевременно българските селскостопански производители могат да претърпят значими загуби, което може да се отрази негативно на икономиката на страната”. Това е позицията на България по въпроса за ГМО, заявиха пред РЕПОРТЕР от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

Тази позиция обаче сериозно се разминава със становището, предоставено на вестника от Националния център по обществено здраве и анализи, според което „Във връзка с оценката на здравния риск от ГМО се извършава постоянно наблюдение  за евентуални неблагоприятни ефекти върху здравето на потребителите от употреба на генетично модифицирани храни и хранителни съставки. Към момента няма научно обосновани данни за отрицателни въздействия върху здравето на човека”

От МОСВ обаче са категорични, че България няма да се откаже от политиката си на пълна забрана за отглеждане на ГМО на територията на страната, тъй като тази политика е продиктувана от „научна информация, както за потенциалните рискове от ГМО за здравето на хората, животните и околната среда, така и от риска върху земеделието и за загуби за селскостопанските производители”. 

http://www.reporterbg.com/index.php?id=77909


Категория: Новини
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове: 0
image
Категория: Новини
Прочетен: 1528 Коментари: 1 Гласове: 2
Валутният борд е като Титаник – свири оркестърът, докато корабът потъва. ИЗГЪРМЯ КОРПОРАТИВНА,КАКВО ОЩЕ ЩЕ ГЪРМИ

• вложителите ще пият една студена вода
• театърът „Пеевски-Василев”
• илюзията „финансова стабилност”
• предстои поредното голямо ограбване на нацията.

А най-голямата илюзия е родния непотопяем „Титаник” - Валутния борд. ......практически почти всички медии и сайтове закриха форумите си за коментари, свързани с фалита на четвъртата по големина финансова институция у нас. Някой ги уплаши да разискват фактите чрез санкциите в Закона – глоби до 20 000 лв. за журналист и до 150 000 лв. за издател....... Борда не е гаранция срещу фалита на банки – за тези години от неговото действие у нас бяха затворени Кредитна банка, Балканска универсална банка и Международната банка за търговия и развитие (една полезна бележка: тя фалира 2005 г., а изплащането на влоговете приключи през юли 2010 г.) ...........
Но както се случи в Кипър, както стана в Аржентина при падането на Борда им и т.н., ще бъдат наложени ограничения върху тегленето на средства от депозитите. Моята оценка е до 250 евро месечно и поне със забрана за повече в рамките на година.
ЩЕ ПИЯТ ЛИ ВЛОЖИТЕЛИТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА?
* Да, ще пият – и то ледена.
А.
Само глупаци или неграмотни в тази материя хора могат да хранят илюзиите, че след три месеца ще им се платят влоговете или ще си ги вземат още по-рано. Виж по-нагоре в поста ми случаят с Международната банка зае търговия и развитие (срок на изплащане 2005-2010)
Вземането няма как да стане. Ето какво казва законът:
(2) В случаите по ал. 1 БНБ може:
1. да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер;
2. да спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията й;
Т.е. това направи и УС на БНБ – спря изплащането на лихви и главници по депозитите. Ако накрая на банката й отнемат лиценза ( а това тепърва предстои и то някога):
* изплащането започва до 20 дни от датата на решението за лиценза, но закона и наредбите не са посочили краен срок – т.е. може да се точи и години.
* за този период лихвите се начисляват по средна величина – т.е. според показателите на БНБ (много, много ниски)
* покриват се влогове до 100 000 евро равностойност (равни на внесената сума + лихвите върху нея). Казвам равностойност, понеже валутните депозити се изплащат по левова равностойност СПОРЕД ФИКСИНГА НА БНБ В ДЕНЯ НА ИЗПЛАЩАНЕТО.
Т.е. огромна заблуда е, че Фондът ви гарантира валутния депозит – ако се смени валутното съотношение, ако падне Борда, ако настъпи хиперинфлация, ще получите жалки стотинки срещу доларите, еврото, лирите или швейцарските франкове. То при хиперинфлация и левовата ви сума също ще се стопи – от пари за една лека кола количеството им ще е достатъчно, когато ви се изплати някога да стигне за един хляб, може би дори черен вместо бял.
Това обаче е оптимистичния сценарий.

Б.
Истината за „гарантираните” влогове:
Към днешна дата Фондът за гарантиране на влоговете има 2,10704 млрд. лева. От тях 917,82 млн. лв. са в държавни ценни книги (ДЦК) на бюджета и 1,1892 млрд. депозити в БНБ.
В Корпоративна банка депозитите на граждани са 4,449 млрд лв., на фирмите - 1,853 млрд. или общо 6.302 млрд. От тях 4.26 млрд. са под 195 583 лв. или съответно 100 000 евро.
* вижда се, че Фондът няма парите – само 2.1 млрд. стоят срещу 4.2 млрд. гарантирани и „защитени” от закона влогове. Т.е. евентуалното им изплащане ще се точи на порцийки през годините (кой както се уреди и каквито подкупи или връзки извади)
* но парите дори не са и 2.1 млрд., а всъщност много по-малко. Причината – така наречената ликвидност (платежоспособност в даден момент) и не могат да се извадят накуп.
--- например облигациите на бюджета трябва да бъдат изкупени предсрочно от него, а не на падежа – т.нар. обратно изкупуване. Т.е. държавната хазна на МФ трябва да задели за целта близо милиард, а тя е в остър недостиг на пари, на червено и затова търси назаем от чужбина 3 млрд., които не й достигат.
--- депозитите в БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете са част от фискалния резерв на държавата. Следователно той ще намалее с 1.2 млрд. лв. от сегашните 4,6111 млрд. (последни данни от края на април). Соча сумата му по сметка в БНБ, понеже ако правителството изтегли от търговските банки другите 495 млн., които е вложило в тях, още няколко трезора мигом ще отгърмят като Корпоративна банка. Накратко - държавата се запътва към фалит, ако възмезди вложителите чрез фонда. Та затова засега спря операциите на банката, не я обяви във фалит, не й отне лиценза и според мен ще точи до второ пришествие окончателното си решение.

------------------------------------------------------------------------------------------------
БЕЛЕЖКА: Всъщност възниква въпросът има ли въобще фискален резерв държавата или и тя също е в технически фалит? Според сменената методика в него вече се пишат и вземания от ЕС (т.е. очаквани от Брюксел пари), но всички вече знаем, че Брюксел спря две от програмите и е на път да спре още две. Т.е. част от вписаните пари никога не ги е имало, няма ги и в момента, нито пък има шанс да дойдат скоро.
А какво е Фискалният резерв? За да добиете представа за него, трябва да видите така наречената му Единна сметка.
В нея са събрани накуп парите на:
правителството,
министерствата,
агенциите,
комитетите,
парламента,
президенството,
Сребърния пенсионен фонд,
Здравния фонд,
селскостопанските фондове,
фонд радиоактивни отпадъци,
международен фонд Козлодуй,
средствата от Европейския съюз,
парите на цялото пенсионно осигуряване,
на здравното осигуряване,
на професионалните осигурителни фондове,
на учителския пенсионен фонд,
на всички държавни обединения, предприятия и структури (летища, пристанища, железници),
на всички държавни ВУЗ,
на съдебната система и т.н., и т.н.
Ако се сметнат парите само на Сребърния фонд за пенсионерите (2,332 млрд), на онзи за Козлодуй (между 1.2 и 1.6 млрд. по различните методики), на фонда за радиоактивни отпадъци (около 0,4 млрд.) – само те правят 4 млрд. Т.е. републиканският бюджет е в постоянно състояние на лоша ликвидност или по-просто казано – в нещо като фалит. А освен това след като Дянков опоска и затри Здравния фонд, сега е опоскан и Сребърния пенсионен заедно с проф. осигурителни фондове, както се вижда от наличните пари във Фискалния резерв. Т.е. или парите на последните три фонда ги има, ама всичко друго е опоскано, или фондовете са опоскани, за да има нещо за текущите нужди.
----------------------------------------------------------------------------------------------

В.
Покупката на Корпоративна – мит!
Акционери (формално се водят такива) в Корпоративна банка са Държавния главен резервен фонд на Оман (държава от Близкия и Среден Изток, която не си знае мънитата от петрол) и руската държавна ВТБбанк (наричат я банката на Путин). Фонда на Оман е популярен в международните финансови среди като интерфейс (магистрала) за пренос на капитал – не участва пряко, а всъщност акционер е фирмата Bulgarian Acquisition Company II, регистрирана в Люксебург. Тя има 30% от капитала.
Руската ВТБ (у нас се представлява от братята Милен и Георги Велчеви – за тях виж книгата ми „BG милиардери”) има 9.9% от капитала. Май изначало е нямала доверие на Цветан Василев (за него виж в същата книга за родните милиардери) и затова е заковала с една десета от процента под онзи размер, в който при проблеми с банката акционерът се лишава от право да участва в управлението й.
Така или иначе, в Надзорния съвет няма руснаци, но има двама араби - Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди (геолог и геофизик, един от големите финансисти от онзи регион на света) и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями.
Възниква въпросът при наличието на такива именити и световно известни колеги в ръководството и с акционер банката на Путин как Цветан Василев си е въртял далаверата (1.2 млрд. на първи прочит - раздадени извън правилата на свързани с него фирми). Не го ли е страх, че ако парите изгорят (както се случи) и той е пътник към един по-добър свят. Знаем, че и в Москва, и в Близкия Изток не си поплюват при такива минавки.
Накратко – никой няма да купува банката и да я възстановява като финансова институция. Далаверата е била замислена отдавна и в пълно съгласие на акционерите. Спестяванията за над 6 млрд. са източени, при покупка трябва да се възстановят, а дори най-голямата Булбанк не струва тези пари. То и цялата България не струва толкова.

КОЙ ОСВЕН ШАРАНИТЕ ГОРИ?

Горят банки. Вкл. тази за развитието. Според отчетите привлечените средства от тях са 118.969 млн.
Горят пряко 130 млн. на държавата. Поне за толкова призна финансовият министър Чобанов. Не уточни какви пари. Затова ще го направя аз - става дума за пари на бюджета, т.е. за част от фискалния резерв, от онези почти 500 млн, с които той спасяваше закъсалата банкова система у нас.
Гори отново държавата, защото на нейните институции и фирми не се гарантират милионните им разплащателни сметки и влогове.
Засега икономическият му колега Драгомир Стойнев мълчи за парите на подведомствените му фирми и особено онези от енергетиката.
В КТБ до края на м.г. бяха 96% от средствата на "Булгартрансгаз", 90,85 на сто от парите на "Булгаргаз", 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и 88,20% от сметките на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Там бяха и 53.49% от парите на АЕЦ „Козлодуй” и 40.49% от парите на НЕК. Там са ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток
Сумата на енергетиката беше достигнала над 880 млн.лв., държавните вложения - над 1.2 млрд. и дори и да е спазена условието в една банка да се държи не повече от една четвърт от финансовите средства на дадена институция, държавата ще изгори още с 220 млн.-300 млн.
Освен МФ и енергетиката в Корпоративна са пари на социалното осигуряване (всички инвалидни пенсии се изплащат чрез банката) "Северноцентрално държавно предприятие", Държавно горско стопанство "Болярка", гр. Велико Търново, Държавния резерв, БДЖ, летище София, Ръководство въздушно движение, Спортния тотализатор, отсядат постъпления от НАП и митниците, на военното дружество „Терем”, на държавното „Снабдяване и търговия” и т.н., и т.н.
КТБ е обслужаваща банка на общините Харманли, Казанлък, Сливен, Раковски, Дупница, Сунгурларе, Айтос, Михалково, Гоце Делчев и Белица.
Банката е популярна в съдебната система и има няколко съдилища, които са избрали за обслужваща банка КТБ. Това е Районният съд в Раднево, Окръжния съд и Административният съд в Стара Загора, Варненския окръжен съд, Окръжен съд-Габрово и др. Сметки имат и различните прокуратури. Националното следствие доскоро е държало парите си там, но преди два месеца ги е изтеглило.
По официална информация сметките и депозитите на фирмите са за 1.853 млрд. лв.. От тях над 1 млрд. са държавни и изгарят!
Горят и някои популярни личности. Например Христо Михаловски – виден седесар и управленец на Иван Костов и зет на тъмносиньото гуру Йордан Соколов. Гори съпругата на депутата от БСП Кирил Добрев с влог, посочен за 205 хил. лв. Изгаря депозит и постоянният ни представител в НАТО Иван Найденов за 31 хил. лв. Сред изгорелите са доскорошният културен министър Вежди Рашидов. Ако се доверим на собствените му думи, с малка за иначе милиардното му състояние сума го отнася енергийния олигарх Богомил Манчев. Но като се присетя за жената, с която живее и с каква позиция е тя, мисля си, че е възможно това да е блъф. (за него и Нели Беширова виж в „BG милиардери”.)
Но не гори Ахмед Доган, понеже овреме е изтеглил парите си оттам (милионният хонорар-влог на видния хидроенергиен консултант беше вложен там на 12% годишна лихва – виж книгата ми „Политиците.Парите им. Мръсните им тайни”), не гори енергийния олигарх Христо Ковачки, понеже навреме се е усетил (или са му подсказали) и т.н.

ЩЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕ ЛИ ФАЛИТА НА КОРПОРАТИВНА В ДРУГИ?

Какво се случи и сбъдна от юни м.г., когато излезе прогнозата ми до сегашния юни?
**** Рейтингите на банките в България бяха смъкнати надолу (на 7 пъти, вкл. и на втората по големина банка, вкл. и на четвъртата по големина – Корпоративна, а третата по големина е с още по-нисък рейтинг).
**** Рейтингът на правителството също падна – само едно стъпало над онова, което в Лондонското Сити и Уолстрийт наричат боклук, бяха спрени част от парите от ЕС, облигационният заем за 1.5 млрд. беше отложен от март за април, от април – за май, от май отложен за края на юни-началото на юли поради липса на интерес. Една от банките, избрани за фискален агент по този заем – световната „Ситибанк” започна да редуцира дейността си у нас, като изнася офиса си в Унгария (другите две никога не са имали клонове у нас), което директно показва как инвеститорите и световните финансови центрове оценяват перспективите и пред страната, и пред самия заем.
**** Рейтинговите агенции дадоха на Корпоративна банка тогава В1 - четири стъпки под инвестиционен клас, като с този рейтинг тя стана с втората най-ниска оценка сред българските банки след ОББ (ОББ според тях е клатеща се и нестабилна, а според мен е в ... - не знам как да го изкажа, че да си спестя 20 000 лв. глоба от държавата)
Всички експерти знаят, че при лоши кредити над 12% (у нас – официално 17%, неофициално – 25%) финансовата система е в опасност. Спирането на работата на Корпоративна банка е само полъх на наближаващото и всепомитащо икономическо-финансово цунами, което ще ни залее и отнесе.
Високата капиталова адекватност (гаранция срещу опасностите) от 16% за родните банки спрямо тези в ЕС е мит. Такава е капиталовата адекватност и в Европа. Давам една справка, която направих.
http://www.eba.europa.eu/supervisory-convergence/supervisory-disclosure/aggregate-statistical-data
При това има така нар. Капитал от Първи и Втори ред, а според основния от първи ред тя у нас е нормалните 8% (недостатъчно според мен за лошите и рисковите кредити).
Ето какво отбелязва при стрес-тестовете за устойчивост на банково-финансовата система Европейската централна банка „при екстремни сценарии проблемни могат да се окажат три институции, където нивото на неподсигурени кредити надхвърля това на целия собствен капитал.”.
А в България – при това не размерът на неподсигурените кредити, а на лошите, което е много, много по-зле, надхвърля собствения капитал на 21 банки (вкл. големите) от всичките 26!
Само глупаци могат да вярват на елейните слова, че крахът ще ни се размине.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Същите слова се лееха и през 1996 г., когато започна кризата при Виденов и всичко завърши с фалит на 17 банки, изгорели спестявания, долар за 3050 лева и разпердушинена икономика. Напомням, че тогава, в края на март 1996 г. БНБ затвори ПЧБ и в рамките на 5 месеца трезорите хлопнаха кепенци и спряха да работят.
Ето ви едно напомняне от онези дни:
„Кризисната обстановка принуди правителството да направи популистки ход, като с пари от бюджета изцяло покрива депозитите на гражданите. В противен случай кабинетът Виденов сигурно щеше да се разклати сериозно, а дори и да падне.
100% се гарантират депозитите на гражданите
"Хората още не могат да преценят риска, който поемат, когато избират къде да влагат парите си", обясни финансовият министър Димитър Костов. "Фирмите имат по-голяма възможност да преценят риска и затова ще си поделим отговорността с тях наполовина.(гарантират им 50% от парите на депозит) Финансовите институции имат пълна представа за риска и затова няма да получат нищо от държавата", обясни той. "Особено важно е да има висока степен на гарантираност на депозитите. Иначе ще се подрони доверието в банковата система за 10 години", заяви управителят на БНБ Любомир Филипов.
Колко ги гарантираха във фалиралите 17 банки и помитащия хиперинфационен шок, видяхме всички
-------------------------------------------------------------------------------

А ето ви и например съобщението на БНБ от онзи ден – 17 юни:
„По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално...”
http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140617_BG
Само два и половина дни по-късно, на 20 юни в 11:40 сутринта „нормалното функциониране”, „високата ликвидност и капиталова адекватност, включително и КТБ” се оказаха поредния мит.
* * * * * * * * * * * *
Възниква и проблема може ли въобще да се вярва на финансовата информация на БНБ. Според мен – не.Именно отговарящият за сигурността на банковата система – подуправителят Цветан Гунев, шеф на „Банков надзор” се оказа клиент на Темида. Оказа се, че системно е скривана и подправяна информацията за капиталовата адекватност на Корпоративна банка, за дела на лошите кредити, за дела на заемите към свързани лица като част от общите, за стабилността й. И затова му се търси отговорност (проформа според мен). Всъщност се питам възможно ли е един бивш счетоводител на „Софстрой”, завършил висшето си образование по счетоводство на 32 години (!- справка от официалния сайт на БНБ), да е един ръководителите на централната банка и отговарящ пряко за стабилността на финансовата система у нас?!. Но в България всичко е възможно – вкл. и невъзможното дори.

Вие вярвате ли, че само един-единствен трезор е ползвал такава „екстра” като укриване на действителните данни за дереджетото му?! А останалите са света вода ненапита, чисти като агнец! Аз не вярвам, още повече като гледам данни от вътрешната информация, с която разполагам........... Смешно да се твърди, че банка, която едва ли не крепи държавата, може да клекне за 2 дена под натиска на баба Пенка и чичко Марин с влоговете им от 500-600-1000 лв. Но това е добро оправдание за предварително замисления сценарий, по който бяха изпомпани почти 6 млрд. лева и накрая спуснаха завесата, оправдавайки се с паниката на тълпата.......................... Новината идва след полетялия надолу през няколко стъпала наведнъж рейтинг на Корпоративна банка - смъкнат от Мудис преди седем дни и след серия понижени рейтинги на банки в България в последно време (от ДСК до Райфайзен). Но изглежда решаващият фактор е друг: отчита се "съществуващата УМЕРЕНА вероятност за подкрепа от държавата в случай на нужда", сочат от Fitch. Тъй като ПИБ е сред системно важните банки (трета по размер на активите, 6.7 млрд. лв. към края на юни 2013 г.), разполага с имплицитната подкрепа на държавата, отбелязват експертите. Парадокс от експертите - тенденцията е минус, но евентуален крах ще бъде избегнат, понеже държавата ще налее пари, но и това не е сигурно, понеже вероятността за подобна крачка е "умерена". Азбуката е, че структуроопределящите банки се крепят на всяка цена, защото иначе всичко отива по дяволите заедно Борд, лев и икономика..............................................................................
Накратко – единствената стабилна финансова институция у нас с възможно най-висока и безпроблемна капиталова адекватност се очертава Бурканбанк. С неудобството – без лихви, но с удобството да си опазиш парите от рисковете.

СЦЕНАРИЯТ
При фалита на Корпоративна банка е ясен.
Ние сме страна на илюзиите, на парадоксите (виж началото на поста).
Същият парадокс е войната Цветан Василев-Делян Пеевски и фалита на Корпоративна. Този фалит е типичен пиратски маньовър по ограбване на спестявания, маскиран като война между пиратите, които иначе си задигат чуждите парички в мир и сговор. Нещо като правителството – дето му искат оставката, ама гласуват за него, като Южен поток – дето е спрян, ама не е спрян, като изборите – дето са решени, ама дори датата не е определена. Нещо като поредния театър, на който да ръкопляскаме.
Защото няма луд, който да прецака влиятелни арабски шейхове – световни мултимилиардери, вързани със Ситито и Уолстрийт и банката на Путин. Без сговор (вкл. и с тях) нито Пеевски нямаше да посмее да напада Цветан Василев и Корпоративна, нито пък Цветан Василев щеше да изпразни трезора.
Изпразването на трезора обаче наред с джобовете на граждани и малки и средни частни фирми изгреба и остатъците от брашнянения и вече изпразнен чувал на държавата - от енергетиката, та чак до изпадналото в технически фалит БДЖ.

********************За сценария пред страната*****************************
Валутния борд се крепи именно на пари. А не на едните голи думи. А парите са кът – инвеститорите бягат, капиталовложенията у нас се изпаряват, износът спада, дефицитите растат, заемите, които се взимат, все не стигат да запълнят дупките.
Бордът е като триножник. Единият му стълб е банковата система (проблемна, несигурна и в опасност), вторият му – бюджета, който вече е в технически фалит, третия – реалната икономика. Ако един от тези три крака подаде, цялата му конструкция ще се катурне. Двата вече са поддали, а третият – бизнесът е на последни издихания.
Какво е бъдещето?
Дори само едни скрочмни и частични данни ще ви го посочат:
Справката за падежите сочи, че сумата в следващата година по всички държавни борчове и тези на частния бизнес – общо към чужбина, която трябва да платим, е над 5 млрд. евро. Ситуацията е следната: платим ли – ще фалираме, не платим ли – ще ни обяват във фалит.
Дори и ситуацията с иначе провъзгласения за най-нисък в Европа само държавен дълг (без този на фирмите и банките) е трагична. Защото освен сумата се броят и вноските – сумата може и да е ниска, ама доходите ви да не достигат за вноските.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ето някои данни според Бюлетина за държавния дълг на МФ (данни са към 31 март, а оттогава нещата са се влошили)
=====7 255 550 300 лв - вътрешен дълг. =============
- 1 956 821 915.91 лв. с падеж до година (26,97%)
- 3 078 529 992.29 лв. с падеж от 1 до 5 години (42.43%)
=====4 004 500 000 евро - външен дълг ============
- 788 085 600 евро с падеж до 1 година (19,68%)
- 1 180 526 600 евро с падеж от 1 до 5 години (29,48%)
------------------------------------------------------------------
..................Равносметка в лв.................
*** 3 498 183 374,96 - тези 3.5 млрд. милиарди са със срок на падеж до 1 година! До това време трябва да се платят. Това е 23.18% от общия държавен дълг. Т.е. за година трябва да се задели 4.5% от БВП за плащания.
Като разход от приходите на конс. бюджет това са 11.36%, като част от приходите на правителствения бюджет - 18.17% !!!!! Накратко – или плащаме, ама не остават пари за нищо друго – дори и за заплати. Или не плащаме, ама ни обявяват във фалит. И едното е тотална мизерия и нищета – ама такава, каквото не сме виждали от 1996-1997 г., и другото е.
И затова правителството иска да вземе тези 3.5 млрд. като заем от чужбина (у нас няма кой да ги даде и откъде). Сега обаче надали ще успее да плиръже някой.
*** 5 387 439 332,36 - тези 5,4 млрд. са с падеж от 1 до 5 години.
Те са 35.5% от общата сума на държавния дълг. Т. средногодишно ще се погасяват главници за 1,347 млрд. по досегашния дълг, без да се отчитат взиманите нови заеми, лихвите по старите и новите и новите емисии ДЦК.
** Става дума единствено за главници. Плащанията за лихви въобще не са включени в тази сметка. Не са включени и евентуално активирани държавни гаранции.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Личното ми мнение - ситуацията ни е като гръцката, а реално преструктуриране на остатъчния срок до падежите трудно ще има и ако се постигне, ще е срещу висок лихвен разход и същата непосилна за плащане цена.
Подобни таблици мога да ви посоча за банковата система, за социалното и здравно осигуряване, за платежния баланс на страната. Картината е абсолютно същата. България е фалирала, ама още не са ни го съобщили.
В онзи пост, излязъл година по-рано, го написах:
"Днес гледах редица справки от данните на Европейската централна банка, събирани за България. Няма как да дам огромния масив информация, но ето един:
Оценка на салдата (наличностите резерви и капитала) към края на периода във ВСИЧКИ парично-финансови институции
(Outstanding amounts at the end of the period (stocks), MFIs excluding ESCB reporting sector - Capital and reserves, All currencies combined - World not allocated (geographically) counterpart, Unspecified counterpart sector sector, denominated in Euro, data Neither seasonally nor working day adjusted (Balance Sheet Items )
ЗА ЮЛИ 2013 - 5611 млн. евро ИЛИ НЯМАТ ДОРИ 6 МЛРД. ЕВРО. В методиката се казва, че някои парични активи/пасиви на централната власт (Post Office, хазна) също са включени в този набор от данни.
За тези, които не са специалисти: е, това са парите, налични в България - на всички банки, на финансово-брокерски къщи, застрахователите, пенсионните и осигурителни фондове, фискалния резерв на правителството, на държавата и т.н.
Иначе у нас ще ви кажат, че влоговете са за над 20 млрд евро равностойност, фискалния резерв – оше 2.5 млрд. Бордът има 13 млрд. (преди година имаше почти 16 милиарда) и т.н. Вервайте им, ама после верващите ходят за зелен хайвер."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Преди година написах и това:
„НАКРАТКО без да го обявява официално, Брюксел е отрязал парите на това правителство точно както спряха навреметопарите на Тройната коалиция на Станишев.”
Е, поне това вече го знаем официално от месец насам чрез спрените две оперативни програми.”
В онзи пост за падането на Валутния борд, очаквания инфлационе шок и затваряне на банките (с ограничения за тегленето на депозити, както процедираха при Корпоративна сега) написах и следното:
Ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шенън заяви, че основният фокус на фонда по време на срещите ще бъде икономическият растеж на страната и развитието на пазара на труда. Тя допълни, че сегашната мисия е подготовка за мисия на МВФ по чл. IV на Учредителния договор на институцията през есента на тази година.
Сякаш между другото шефът на мисията Мишел Шенън споменава, че сегашната мисия е подготовка за основната мисия на МВФ по чл. ІV на Учредителния договор на МВФ. Тази мисия ще се състои в началото на септември.
Его го и го Договорът с параметрите на член ІV.
http://www.imf.org/external/pubs/ft/aa/index.htm
Член IV: Задължения по отношение на обмена на валута,
• 1. Общи задължения на членовете
• 2. Общи договореностите за обмен
• 3. Наблюдение на договореностите за обмен
• 4. Паритетни стойности
• 5. Отделни валути в рамките на териториите на потребителя
Трите събития се навързаха в логиката си – нови евробанкноти с надписи на български, преминаване на печатницата за тях в западни ръце на голяма и авторитетна фирма, подготвителна мисия за основната мисия на МВФ (съвместно с ЕЦБ), която ще обсъди бъдещето валутно отношение на обмяната лев-евро и въвеждане на еврото у нас.”

Това написах преди година. А сега единствената неизвестна в уравнението е през кой месец и по какъв курс. Валутният борд у нас беше въведен след поевтиняване на лева от 43 пъти.
На 13 юни – току-що, само преди седмица мисията на МВФ напусна България. Веднага след нея се разгоря докрай псевдовойната Пеевски – Цветанов и на 20 юни изгърмя Корпоративна. Големите играчи знаят какво и кога предстои, при какви параметри ще е обмяната, какви показатели ще стигне инфлацията. Знаят, че ще ни спасява МВФ и ЕЦБ, с които се води мисията.
И побързаха да задигнат почти 6 млрд. от трезора, докато все още ги имаше преди всеобщия крах.
Автор - Григор Лилов

Категория: Новини
Прочетен: 1370 Коментари: 0 Гласове: 2
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: aparapunova
Категория: Новини
Прочетен: 71375
Постинги: 40
Коментари: 13
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031