Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2014 11:20 - Теория на конспирациите!!! ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА
Автор: aparapunova Категория: Новини   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Неприятно е, ако някой иска да срине тенденциозно банковия сектор, още по-неприятно е ако успее да подрине авторитета на банковата институция...
От почти година и половина се говори, че има хора, които тенденциозно подготвят такъв сценарии и има икономически предпоставки това да се случи... ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА imageНЯМА ИКОНОМИКА В СВЕТА, КОЯТО ДА ИЗДЪРЖИ НА ТАКЪВ ОГРОМЕН СКОК НА ЛОШИ КРЕДИТИ

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКАНДАЛЕН ПРОБЛЕМ, ЗА КОЙТО ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ Е, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК ПРОСРОЧИ КРЕДИТ, НАКАЗАТЕЛНАТА ЛИХВА Е 180 %  ГОДИШНО!

Минчо Христов е роден на 27 юни1962 г. в София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам. председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. Заедно със Стела Банкова внася повече от 100 закона – за спасяването на АЕЦ „Козлодуй”, изтегляне от Ирак,  за отмяна на депутатския имунитет, отпадане на точковата система при пенсиониране, премахване на доплащането в болниците, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването и за здравеопазване.

 

 

Доцент Христов, Вие бяхте един от най-активните народни представители в миналия парламент. Липсва ли Ви това участие?
Честно да ви кажа в Университета, където преподавам сега, се чувствам по-добре, тъй като средата е далеч по-приятна и по-интелигентна от тази в българския парламент.
От дистанция как изглежда едногодишната работа на парламента в сравнение с предходните?
Аз бих сложил на сегашния парламент оценка слаб /2/, каквато бих сложил и на предишния . За мен е скандално, че депутатите от управляващото мнозинство, както преди, така и сега, обслужват интересите на монополите, на олигархията, а не на хората, които са ги вкарали в тази институция. Така че по брой на лобистки закони само за една година този парламент е наравно с миналия, който вкарваше изключително престъпни закони.
Първият закон разглеждан в настоящият парламент, беше този за нотариусите, пробутан от шефката на правната комисия, госпожа Искра Фидосова, с единствената цел да запази своята нотариална кантора като депутат. След това имаше Закон за наркотичните вещества – двама депутати, също от ГЕРБ, се опитаха да го фалшифицират, за да могат да се рекламират наркотични вещества. Беше приет Законът за културното наследство, който облагодетелства богати олигарси, натрупали по странен начин огромно българско културно богатство. Ами законът за генномодифицираните храни, където шепа продажници се опитваха да ни обясняват колко полезно е да ядем такива храни.
За мен връх на лобиско законодателство е Законът за потребителски кредит. Депутати от мнозинството, по-конкретно от ГЕРБ, СДС и “Атака”, говореха пред медиите че това е един изключително позитивен закон, който дава възможност на хората да премислят в срок от 14 дни след вземането на кредита и ако трябва, да го върнат без наказателни лихви. Истината е точно обратната – това е един престъпен закон, казвам го съвсем отговорно, който обслужва финансовата олигархия.
На първо място, наказателна лихва за предсрочно връщане на потребителски кредит нямаше, просто защото в миналия парламент с колежката Стела Банкова успяхме да прокараме този закон. Такава лихва, повтарям близо 2 години нямаше. Човек можеше да си връща заема предсрочно, както един ден от вземането на заема, така и до последния ден на падежа, т.е. по всяко време. Второ, фактически парламентът върна наказателната лихва при предсрочно връщане на потребителския кредит, която беше фиксирана в новия закон до 1 %. Само че в следващия параграф на закона пише, че в определени случаи банките могат да искат и повече от 1 %, което развързва ръцете им да искат колкото им хрумне. И трето, за което мисля, че прокуратурата трябва да се самосезира, е че  българският парламент даде възможност на банките чрез т.н. референтен лихвен процент сами да определят лихвите по кредитите, по своя собствена методика. След като заедно с други икономисти, като Любомир Христов, вдигнахме шум по тази тема в медиите, Мартин Димитров и един член от ГЕРБ внесоха закон, който задължава банките да побликуват в интернет методиката. Какво от това питам аз, след като  но нито им забраниха да имат своя собствена методика, нито да изчисляват лихвите както те си поискат. Фактът, че лихвите в България са 3-4 пъти по-високи отколкото в Западна Европа, сам по себе си говори за престъпна симбиоза между парламент и финансова олигархия. Мисля,че алчноста на банките и техните парламентарни съучасници скоро ще доведат до там, че хората просто няма да имат възможност да изплащат кредитите си. Затова, ако забелязвате, т.н. лоши кредити растат лавинообразно през последните месеци, те са нарастнали над 300%. Няма икономика в света, която да издържи на такъв огромен скок на лоши кредити и скоро, вероятно до месеци и през 2011 г. ще  бъдем свидетели на нов банков срив, чрез който ще бъдат откраднати близо 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още около 20 милиарда спестявания на фирми.

Има данни, че в момента 16 % са лошите кредити, около 7 млрд. лева…
Точно така. Това бяха данните, които изнесе БНБ. В последствие обаче те се улашиха от реалните числа и се опитаха да излъжат, че лошите кредити били по-малък процент. Истината е, че те са далеч повече, защото банките, малко преди да изтече тримесечният срок, след който трябва да докладват за лошите кредити, предоговарят с клиентите същия заем при същите условия – просто го отлагат във времето. Според мен лошите кредити вече надхвърлят 20 – 25 %.

Зачестиха случаите на отнемане на коли, апартаменти…
Това е друго безобразие, с което законодателите дават възможност на банките да рекетират и да ограбват хората. Например по времето на миналия парламент имаше закон, ако само един месец се пресрочи ипотечния кредит, банката може да конфискува апартамента на длъжника.
Когато бях народен представител предложих този срок да е най-малко шест месеца, за да могат хората да реагират. На всеки може да се случи например да се разболее и да не внесе вноската си.  За съжаление парламентът не прие това предложение и още по-тъжното е, че и настоящият парламент не се интересува от този невероятно тежък проблем. Говоря за десетки, а може би за стотици хиляди български граждани, които са в изключително тежко състояние вследствие на това, че банките едностранно, без никакво съгласуване с длъжника, сами си определят, сами увеличават лихвите по кредита. Има и друг изключително скандален проблем, за който хората трябва да знаят – когато човек просрочи кредит, наказателната лихва е 180 %  годишно. Ще повторя пак, защото нормалната психика не може  да го възприеме – ако човек не плати своя кредит за една година той се удвоява. Това е също престъпление, което се извършва със съучастието на българския парламент. Говоря за миналия, говоря и за сегашния.

Според Вас как вървят най-спешните  реформи – в здравеопазването, образованието и т.н.

Здравеопазването е може би най- тежкия проблем в момента за страната. Според мен, хората които превърнаха здравеопазването в стока, а здравните заведения в търговски дружества, трябва да понесат наказателна отговорност и да лежат много дълго време в затвора. Считам, че ако правителството иска да направи нещо относно здравната реформа, просто трябва да прекрати тези екперименти, които се извършват над всички нас и да върне бюджетното здравеопазване, така както то съществува например в една Англия. На болниците да се плаща целево за извършената дейност, като на лекарите се фиксират едни достойни, но все пак нормални заплати. И не би трябвало да има лекари /имам такива познати/, които да получават по 500 лв. на месец, и в същото време техни колеги да получават по 30000 лв. Това не е редно и не е нормално за българското общество.
Според мен безумията, които прави сегашният министър на здравеопазването Ана Мария Борисова , трябва да бъдат прекратени, а тя да бъде незабавно уволнена.  Чрез т.н. делегирани бюджети се извършва чист геноцид над българите. Кой може да предвиди колко пациента ще има една болница? Никой не може да планира колко хора ще се разболеят през следващите месеци.
В сегашната ситуация, ако една болница има планирани 100 човека, а те са  150, се оказва, че 100 ще живеят, а другите ще умират. Зачестиха случаите болниците да отказват прием на тежки случаи, зачестиха и случаите на хора, които умират пътувайки от една болница до друга. Безумие, което трябва да се прекрати. И това правителство, ако наистина иска да направи нещо по въпроса, трябва да въведе незабавно бюджетното здравеопазване, да бъде премахната Здравната каса като основен механизъм на корупция. Десетки и стотици са случаите когато болници и лекари източват Здравната каса, надписвайки случаи, които не съществуват по клинични пътеки.
Няма да се позовавам на абсурдните примери, когато едно лекарство по Здравната каса струва два пъти по-скъпо, отколкото, ако отидеш да си го купиш свободно от аптеката. Това показва, че има невероятна корупция, която се толерира  от ръководството на министерството, а може би и от определени партии и депутати.
Колкото до образованието, то е в не по-малко тежка ситуация от здравеопазването. Аз съм университетски преподавател и мога да ви кажа, че в момента много учебни заведения нямат пари за стипендии на студентите. Много учебни заведения намаляват заплатите, драстичен е случая с БАН. Считам, че това е престъпление, особено на фона на това, което правят политическите партии в парламента.

Какво имате в предвид?
Ще кажа нещо, което говоря ще от миналия парламент. Политическите партии получават по 15000 лв. на месец за всеки свой депутат. Ако се прибави и НДСВ, и партията на Ковачки, които също взимат субсидия, това са над 200 млн. лв за този мандат. Скандалното, престъпното и нахалното от страна на политическите партии в този случай е, че като лично аз разкрих пред медиите този скандален факт, те намалиха тази субсидия с 15 %, представяйки се като хора, които мислят за балагото на обществото. Истината, която хората трябва да знаят, е, че когато със Стела Банкова предложихме тази сума да бъде трансферирана към здравното министерство, към спешната помощ, предишният парламент не само  не прекрати тази срамна и позорна субсидия, а я увеличи с 500 %. Настоящият парламент намали субсидията, но забележете, само за второто полугодие на т.г. с 15 %, като си остави най-безсрамно увеличението от 485%. Искам да ви кажа, че само със 100 млн лв може да се направи една нова, оперативна и модерна спешна помощ, която да покрие цялата страна. Затова депутатите в това отношение вършат едно огромно престъпление. Хората трябва да попитат депутатите си, когато ги срещат, дали не ги е срам от прахосването на тези огромни средства, които в повечето случаи се изразходват за воаяжи в чужбина, докато някои умират от липса на лекарства и на елементарна медицинска помощ. За мен това е наглост и безсрамие.

Какво мислите за работата на правителството?
Много неща, за които говорих в предишния парламент, като грабежа от електроразпрределителните дружества, източването им чрез т.н. консултантски дружества, грабежите чрез топлофикациите, бяха извадени най-малкото като факти и цифри от страна на премиера Бойко Борисов. Това може само да ме радва. Проблемът е, че от изваждането на показ на тези безобразия, няма никакви реални действия. Конкретен пример – Енергото вече години не изплаща дължимите на държавата дивиденти, макар, че тя е собственик на 33 % от собствеността. Освен това дружествата са източвали милиони през последните години от консултантски услуги, които стигат до 5000 лв. на ден. Повтарям – 5000 лв. на ден за отделен консултант. Много е лесно, ако държавата има желание и воля, да сметне колко пари са източени и да върне собствеността си.. Достатъчни са 51% за да може държавата да назначава ръководството на тези дружества и да ги управлява.
Крайно непонятно и учудващо е, че след като бяха изнесени данни за мошеничествата на ЕРП – тата от премиера Борисов, той говори да им бъдат продадени и другите 33%. Това за мен е престъпление. Ако някой си позволи да го направи, той би трябвало да отговаря пред прокуратурата и съда за тези свои антибългарски действия.

Всъщност не отива ли вниманието и на управляващите, и на обществото само в една посока – борбата с престъпността?
Лично аз приветствам активността на МВР. Странното обаче е това, че МВР вдига много шум в медиите, а тази работа обикновено се върши без шум, със събиране на доказателства, вкарване в съда и успешни присъди. За съжаление свидетели сме на повече шум и по-малко реални резултати.
Ще споделя нещо и искрено се надявам вътрешният министър да го вземе впредвид – като зам-председател на Комисията за борба с корупцията в предишния парламент поисках справка и се оказа, че всяка година от ДДС се източват около 1,5-3 млрд. лв. от шепа бандити с много високи покровители в министерствата и парламента. Ако сегашното правителство и МВР успеят да хванат големите риби –  онези, които източват стотици милиони, може би пенсиите ще могат да се увеличат два пъти, би имало пари и за лекарства, за здравеопазването. За съжаление мина година и все още не сме чули да са хванати хора, за които има годни доказателства за да са осъдени и да са в затвора. Трябва да се погледне по-нагоре към тези, които имат парламентарно покровителство. Призовавам правителството да предприеме незабавна операция “чисти ръце”, в която просто да се провери имуществото на всички политици и магистрати, и ако те не могат да докажат произхода му, то да бъде конфискувано, а те да носят наказателна отговорност. Такова предложение направих в миналия парламент, но то не бе прието. Учудвам се, че никой не се сеща за него, а това е механизъм, който работи от десетилетия в САЩ и повечето страни от ЕС. Незабавно трябва да се премахне депутатския имунитет и да се наложи механизъм за отзоваване на депутати. И двете неща съм внесъл като законопроекти в миналия парламент – пожелавам на мнозинството да ги приеме, ако разбира се имат желание за това.
И друго – крайно необходимо е сега да бъде премахнато ДДС върху лекарствата, нещо което предложихме преди четири години със Стела Банкова. Като алтернативен приход в бюджета, предложихме да бъде обложен с ДДС хазартът. За съжаление миналият парламент не стори нищо, но и сегашният отхвърли възможността за намаляване на ДДС на лекарствата. Когато депутатите на ГЕРБ и Атака ходят в избирателните си райони – нека хората ги питат защо гласуваха по този омерзителен начин. Получава се невероятен парадокс – болните, крайно нуждаещите се плащат ДДС, който отива в бюджета, и от там се източва от шепа мафиоти с парламентарна протекция. Ако това не бъде спряно, в скоро време ни чака невероятен финансов срив – тъй като не можеш да източваш ДДС от бюджета до безкрай. Бюджетът рано или късно ще се продъни.

Според Вас през есента ще има ли масови недоволства?
Според мен се планира финансова криза, подобна на тази 1996-7 г. Мисля, че се планира от същите хора, които ограбиха банките тогава. И ще кажа защо. В момента има 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още 20 млрд. спестявания на фирмите. Тези пари са в банките и са раздадени от тях като кредити. Голяма част от тези кредити са необезпечени, поради факта, че още през 2002 г. правителството на гражданина Кобурготски премахна наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити.
В момента Законът за гарантиране на влоговете също е написан по един престъпен начин от финансовата олигархия и е приет от парламента. Става дума за два капана, които са заложени в него. Първият е, че валутните спестявания на хората ще бъдат изплащани в левове по курс от „първоначалния” ден на плащането. Т.е. ако човек има валутен влог и неговата банка фалира, той ще получи левове. Ако левът обаче се обезцени хората ще получат обезценени левове. И вторият престъпен абсурд залегнал в закона, е, че фондът за гарантиране на влогове при фалит на дадена банка започва изплащането на сумите по влоговете не по –късно от 20 дни. Никъде обаче не пише кога това плащане  трябва да завърши. Така че  плащането може да продължи 20, 30, 50…години. В миналия парламент многократно предлагах тези криминални тези  пропуски да бъдат премахнати, като се запише, че на всеки гражданин при поискване влоговете  да му се изплащат реално. А който е депозирал валута – да получава съответната валута. Сранното е, че никой в залата не възрази на това предложение, но мнозинството не ме подкрепи. Преди половин година изпратих писмо до премиера Борисов, в което обясних за тези пропуски и спешната необходимост вратичките, които обслужват финансовата олигархия, да бъдат затворени, за да се гарантират спестяванията на хората. Отговор и до сега от МС нямам, макар че срокът за отговор е едномесечен. Ето затова мисля,  че целта на финансовата мафия е да открадне парите на българските граждани. Повтарям, това са 25 млрд.лв. на гражданите и 20 млрд. лв. на фирми. Сумата е огромна и би могла да бъде мотив за действията на всяка една мафия.
Питате какво ще се случи оттук нататък? Вероятно още през есента ще започнат протести на различни социални групи. Виждате какво става в здравеопазването, образованието, пенсионната система, гаврата с българските пенсионери. Може би ще сме свидетели на масови притести срещу безобразията, които вършат българските монополисти и тяхната безмерна алчност – тези, които държат тока, парното, водата, застраховките и разбира се банките.
Парадоксалното е, че ако правителството наистина обслужва финансовата мафия, то само ще има интерес от задълбочаване на кризата. Така обезценката на лева ще бъде по-голяма, а с това и печалбата на определени финансови кръгове. Ще загубят само вложителите. Лесно е да се намери някаква външна причина за  оправдание, било то гръцката или световната криза, или някаква вътрешно политическа криза, която самите партийни ръководства могат да си разиграят. Доста елементарно сините или “Атака” могат да се разграничат от ГЕРБ. Възможно е тогава Борисов да поиска вот на доверие, който да загуби. Естествено – тогава ще каже, че е направил всичко възможно, но българският народ не му е гласувал доверие и той е имал правителство на малцинството. Следват избори. Важното е хората да мислят за новия политически месия и да не задават въпроси от рода на кой е откраднал техните спестявания.
Интересният въпрос е кога ще се разрази кризата. Борисов ще направи всичко възможно това да стане след като инсценира политическа криза и подаде оставка, за да може евентуалното служебно правителство назначено от президента Първанов, да понесе всички негативи. Конкурентите на Борисов обаче ще се опитат  да инициират кризата още по време на управлението му, за да може той да носи отговорност за нея. В единия или другия случай големият печеливш ще бъде финансовата олигархия -  онези престъпни банкери, които са раздавали стотици милиони левове необезпечени кредити, както и онези кредитни милионери, които ще върнат заемите си в обезценени левове.. Големият губещ отново ще бъде българският народ, който е позволил шепа криминални политици да коват престъпни закони и да го  управляват.
Това е един възможен сценарий, разбира се. Най-важното в момента е да се решат въпросите на здравеопазването и пенсионерите. Безобразието, геноцидът , който се извършва срещу тези хора. За мащабите на кражбите, които върши политическата мафия може да съдите по следното. Бяха изнесени официалните данни, че ако един човек плаща своите осигуровки от около 50 лева близо 40 години,   с натрупаната лихва и ако се вземе средната  продължителност на живота в България, минималната пенсия трябва да бъде над 1000 лева. В момента тя е 140 лева! Знаете ли, че искат вече мъжете вече да внасят пенсионни осигуровки 40 години и да се пенсионира на 65, а един мъж живее средно до 69 години. Тук са големите престъпления на българските политици. Източването на пенсионната система става чрез т.нар. „доброволни задължителни” частни пенсионни фондове, където чрез закон приет от Народното събрание хората са принудени да финансират всеки месец от своите пенсионни вноски шепа тарикати. Ами 1,5 млн. българи не могат да си плащат здравните осигуровки! Следователно нямат възможност да отидат на лекар. До къде сме стигнали!?! В една страна членка на ЕС , 1,5 млн. граждани да нямат здравна осигуровка. Говоря не за тези тарикати – мултимилионери, които не си плащат осигуровки защото ходят в частни клиники и болници, а за обикновените хора, социално слаби и трайно безработни. Не ме учудва, че българските депутати, които не плащат и стотинка, когато се лекуват в правителствена болница, въобще не се замислят за това. Мисля, че една добра стъпка е правителствена болница да се запази като елитна болница за всички български граждани, а депутатите и министрите да бъдат така добри да имат свой личен лекар и да минат през всички кръгове на ада, по които са принудени да минават останалите българи. Само тогава те ще могат да се замислят върху безумията и престъпленията, които вършат, които гласуват в парламента.

С няколко думи, кои партии ще  са фактори в бъдещото развитие на страната?
Според мен бъдещето е на нови политически сили, които ще имат граждански и „непартиен” характер и ще решават истинските проблеми на онези, които са ги избрали. Тези, които гледаме сега в парламента, са загубили и продължават да губят в голяма степен обществено доверие. Вземете само безобразието, което вършат всички, с т.н. партийна субсидия. По-голям егоизъм, наглост и безочие – говоря за всички, и за ГЕРБ, и “Атака”, и БСП, и ДПС, и сините. Просто тези хора рано или късно ще трябва да отговарят за своите действия. Мисля, че хората все повече си дават сметка за невероятната пропаст между обещанията и действията на днешните политици.
Сигурен съм, че за следващите избори  ще се създаде нова политическа сила, която да отговаря на социалните проблеми на хората, и ще защитава в парламента техните интереси, а не тези на олигархията и на българската мафия.

Не се ли чувствате разочарован от присъствието си в политиката?  Заедно със Стела Банкова вие имахте повече от 100 проектозакона, като огромната част от тях не бяха приети. 
Разочаровах се от много политици, които преди изборите говореха едно, а след това правеха точно обратното. Има ги и в този парламент. От моето присъствие не съм разочарован – всичко онова, което съм обещавал пред 2005 година съм го изпълнил, като съм внесъл конкретни законопроекти. По тъжното е друго – защо само двама независими депутати предлагахме да се премахне доплащането в болниците, конфискуване на незаконно придобитите имоти – включително тези на гражданина Симеон Кобурготски, да се спре тормоза с пререгистрацията на автомобилите, за се спре рекета от страна на големите монополисти – ток, вода , парно, банки, застрахователи. Защо никоя партия не постави въпроса защо, когато петролът стигна 150 долара за барел цената на бензина беше 2,50, а днес, когато петролът е два пъти по-евтин бензинът е 2,40.  Защо партиите, които обещаваха да премахнат точковата система при пенсиониране и увеличение на пенсиите не го направиха, а  го предложихме отново двама независими депутати. Така че след моето присъствие в парламента излязох с гордо вдигната глава. Има и закони, които успяхме със Стела Банкова на  да наложим – например спиране на застрояването в градинките и междублоковите пространства на големите градове,  премахването на наказателните лихви при предсрочно връщане на потребителски кредит, забранихме такса „електромер” и така енергото не можа да прокара идеите си да начислява по 4-5 лева месечно на всички, които имат електромер, независимо дали ползват ток. Забранихме със закон и възможността на банките служебно да превалутират кредитите, като без съгласието на потребителите да искат от тях да им се връщат евро вместо отпуснати левове и т.н. Ако в бъдещия парламент има няколко десетки хора със собствено мислене, а не лобисти и партийни шушумиги  – те биха могли да направят чудеса.

http://obshtestvo.net/1996-7/










Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aparapunova
Категория: Новини
Прочетен: 71369
Постинги: 40
Коментари: 13
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031